El Govern identifica les varietats d'ametlers i vinya més resistents a la 'Xylella fastidiosa'

Amb aquesta informació, es prendran mesures per ajudar el sector agrícola a reestructurar els cultius

El Govern balear ha identificat les varietats d'ametlers i vinya més resistents a la ' Xylella   fastidiosa' en el centre d'experimentació del Servei de Millora Agrària i Pesquera (Semilla), de manera que podrà recomanar als empresaris del sector accions de replantament a mesura que les unitats afectades es vagin morint. Així ho ha explicat aquest dimecres el conseller de Medi Ambient, Vicenç Vidal, en el transcurs d'una visita amb els mitjans de comunicació als hivernacles experimentals de l'esmentada empresa pública.

El conseller ha explicat que a Balears ja s'han recollit des del 2016 un total de 740 mostres positives  del bacteri ' Xylella   fastidiosa' . D'aquestes, 427 s'han recollit a Mallorca, 194 a Eivissa i 119 a Menorca. Segons han explicat els tècnics de la Conselleria, els cultius de secà estan molt més afectats i hi ha zones d'ametlers completament infectades que a poc a poc s'aniran substituint per arbres joves. La vinya es troba menys afectada, ja que les zones de regadiu pateixen menys la invasió d' aquest bacteri .

Les proves efectuades pel Govern van en diverses direccions. En primer lloc, s'identifiquen les varietats més resistents. Per exemple, en el cas de la vinya s'ha fet la prova a 19 varietats locals i internacionals amb àmplia implantació a Mallorca. El resultat ha estat que les varietats de g orgollassa , t empranillo  i merlot són les més dèbils davant la infecció.

Els tècnics han demostrat que  el bacteri també es transmet  amb els empelts, mentre que altres experiments han demostrat que l'insecte conegut com a ' espumer' és el vector que transmet en major  mesura  aquesta malaltia.

Segons Vidal, després de la fase de contenció s'ha fet la d'experimentació, que permetrà a la Conselleria  prendre   mesures  per ajudar a la reestructuració del sector agrari, ja que en alguns casos  s' haurà  de procedir a substituir varietats menys resistents per varietats que es mostren més fortes davant la invasió del  bacteri .

Una de les dificultats per contenir l'extensió de la malaltia és el temps que tarda el  bacteri   a  fer efecte, ja que en alguns casos es tarda gairebé un any per detectar la malaltia.

EDICIÓ PAPER 18/05/2019

Consultar aquesta edició en PDF