El govern espanyol preveu que el fons covid-19 per a educació arribi a les Balears la setmana que ve

Les Illes rebran 50,3 milions, uns recursos no reemborsables que "no generaran més deute ni interessos", ha destacat Aina Calvo

El Butlletí Oficial de l'Estat (BOE) ha publicat aquest dimecres l'ordre ministerial d'Hisenda que estableix el repartiment dels 2.000 milions d'euros a les comunitats autònomes, corresponent al fons covid-19 d'educació. D'aquests, un total de 50,28 milions es destinen a les Balears. Tal com s'apunta al decret llei que regula la creació del fons covid-19 i estableix les regles de la seva distribució, els doblers es repartiran aquest setembre. El govern espanyol preveu que les comunitats rebin els recursos a principi de la setmana que ve, segons ha indicat la Delegació del govern central a les Balears en un comunicat.

La delegada, Aina Calvo, ha posat en valor aquestes mesures, "que suposaran una inversió en educació", i ha subratllat que l'Arxipèlag "no haurà de tornar aquest fons", que, a més, "no generarà més deute ni interessos". La delegació sosté que el fons covid-19 reflecteix "el compromís del govern [espanyol] amb l'estat autonòmic i garanteix que totes les regions disposin de recursos suficients per oferir serveis públics essencials als ciutadans durant la pandèmia".

Aquests 2.000 milions se sumen als 6.000 milions abonats al juliol per a l'àmbit sanitari, dels quals les Illes varen rebre 104,5 milions d'euros. Per tant, el total destinat a les Balears per ara és de 154,78 milions. En concret, aquest fons no reemborsable ha de servir per finançar l'impacte de la pandèmia i compensar la reducció dels ingressos autonòmics per la minva de l'activitat econòmica.

El fons covid-19 està format per quatre trams, destinats en matèria d'educació, sanitat i davallada d'ingressos. El tercer tram sanitari serà de 3.000 milions i s'abonarà al novembre. Per acabar, el quart tram estarà dotat de 4.000 milions d'euros i es repartirà al desembre a les comunitats autònomes. D'aquest darrer fons, es reservaran 800 milions que es distribuiran d'acord amb l'impacte que ha tingut la pandèmia en els pressupostos relacionats amb el transport públic.

EDICIÓ PAPER 26/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF