El govern espanyol sabia que ampliar les aigües territorials d'Algèria podia afectar Cabrera

Evita pronunciar-se sobre el risc ambiental que suposa

El govern espanyol sap des del 2018 que l'ampliació de les aigües territorials d'Algèria cap a Cabrera podria suposar un risc ambiental. Així ho confirma el senador autonòmic de MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, en una nota. "Reconeix que es coneixia la situació, que s'han fet gestions complexes en el marc de les Nacions Unides i que no es va avisar el Govern de les Illes Balears que la decisió d'Algèria d'ampliar les seves aigües territorials podria afectar el Parc Nacional de Cabrera", relata.

Amb aquestes paraules, Vidal ha aclarit les qüestions que, dia 10 de febrer, va fer al govern espanyol, a qui demanava si era conscient dels perills que suposava aquesta ampliació per al Parc Nacional de Cabrera, i si en tenia al corrent el Govern balear. Tot i així, l'Executiu no s'ha pronunciat sobre el risc ambiental que pot suposar aquesta ampliació.

Cal recordar que el país del Magrib va estendre la seva Zona Econòmica Exclusiva (ZEE) –àrea sobre la qual un estat té drets especials pel que fa a l'exploració i l'ús dels recursos marítims– fins al límit de la mar territorial de l'Arxipèlag, just a 20 quilòmetres del cap de ses Salines de Mallorca. Aquest fet ha obert un conflicte diplomàtic entre els estats espanyol i algerià, i el Govern balear està preocupat per les conseqüències econòmiques que podria provocar en el medi ambient.

Per altra banda, el senador autonòmic ha remarcat que la visita de la ministra espanyola d'Afers Exteriors, Arantxa González, a Algèria el passat 4 de març no va resoldre la qüestió i, per tant, "continua pendent que s'aclareixi, especialment a la ciutadania de les Illes Balears, què pot succeir amb aquesta qüestió".

EDICIÓ PAPER 04/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF