El Govern destina un milió d'euros de l'ecotaxa a combatre la 'Xylella fastidiosa'

El projecte de recerca i control de la malaltia que afecta els cultius es desenvoluparà entre 2019 i 2022

El Consell de Govern ha autoritzat aquest divendres una despesa d'1.050.000 euros, provinents de la recaptació de l'Impost de Turisme Sostenible, per a un projecte per estudiar la 'Xylella fastidiosa' i dissenyar estratègies de control d'aquest bacteri, que està afectant alguns cultius de les Illes. El projecte es desenvoluparà entre el 2019 i el 2022.

Medi Ambient ja està experimentant a les instal·lacions del Servei de Millora Agrària amb aquest tema i ha aconseguit identificar, per exemple, les varietats de vinya que són més resistents a aquest bacteri.

Aquest nou projecte permetrà "augmentar els coneixements sobre aquesta malaltia i té beneficis econòmics, atès que es podran millorar les estratègies de control i el rendiment de cultius. Alhora aporta beneficis al paisatge i al medi ambient", indiquen des de l'Executiu.

A banda de les estratègies de control, el projecte de recerca té com a objectiu, entre d’altres, estudiar les relacions entre la 'Xylella' i la microbiòtica del sòl i de la planta, i detectar els efectes que té sobre la vegetació silvestre i sobre la flora autòctona natural de les Illes Balears.

La política del Govern per combatre la 'Xylella' té tres eixos de feina principals: la contenció, amb la detecció de positius i l’arrabassada dels exemplars afectats, que actualment són 740; l’experimentació, amb dos hivernacles experimentals ja en funcionament, i una tercera línia de feina amb la participació del sector, que són les mesures de suport per anar fent reestructuracions de noves plantacions i inversions.

EDICIÓ PAPER 24/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF