El Govern descarta, per ara, demanar ajuda a l'exèrcit per agilitzar la vacunació contra el covid-19

Consideren que, "de moment, les Balears disposen dels recursos propis adequats" per fer front a la campanya 

El Govern de les Illes Balears descarta, per ara, demanar ajuda a l'exèrcit per agilitzar el procés de vacunació contra el covid-19, segons ha avançat Diario de Mallorca i ha confirmat la Conselleria de Salut a l'ARA Balears. Salut ha explicat que, "de moment, es considera que les Balears disposen dels recursos propis adequats per fer front a la vacunació". A més, han recordat que actualment la col·laboració amb l'exèrcit es fa "dins l'àmbit del rastreig", amb un centenar d'efectius que s'han incorporat a la Central Covid.

Aquesta decisió de no utilitzar membres de l'exèrcit per vacunar va en contra del que ha demanat el Sindical Mèdic de les Illes Balears (Simebal) aquesta mateixa setmana. Segons va explicar el president de l'entitat, Miguel Lázaro, els sanitaris no poden "descansar els dies festius i els caps de setmana" i si fa falta personal per vacunar, caldrà " que es reclutin militars sanitaris". 

La vacunació és “massa lenta” als Estats Units i la Unió Europea

Lázaro va dir que cal preparar una estratègia de restriccions adequada a la situació sanitària actual per preveure el "tsunami" de casos de covid-19 que podria arribar després de les festes nadalenques. Aquest mateix dilluns, la viròloga Ester Gea-Mallorquí, ha assegurat en el programa Al Dia d'IB3 Ràdio que "el ritme de vacunació és molt lent i s'ha de millorar". 

Per intentar millorar aquesta situació, segons ha informat Última Horala Conselleria de Salut demanarà als infermers que s'apuntin a una borsa de feina per vacunar contra el coronavirus fora del seu horari laboral. Amb aquesta mesura, el Govern pretén que accelerar el procés de vacunació quan en comenci la fase més intensa. 

"Abús de poder" de Salut

Davant aquesta situació, el sindicat d'infermeria SATSE ha denunciat dijous l'"abús de poder" de la conselleria de Salut per cancel·lar des del 29 de desembre "fins a nova ordre" els permisos i vacances del personal de l'hospital Son Espases de Palma. La mesura, diu el sindicat, atempta contra "els drets civils i laborals" del personal de l'hospital, que "queda indefens davant les actuacions arbitràries, injustificades i desproporcionades" del gerent de Son Espases, Josep Pomar.

Segons el SATSE, la gerència de Son Espases contemplava "inclús" la possibilitat de revocar "en qualsevol moment" de les reduccions de jornada concedides per cuidar els fills o familiars dependents. Sigui com sigui, l'associació recorda que fa anys que alerta de la manca d'infermeres a les Illes Balears, així com la "incapacitat manifesta i la greu falta de planificació demostrada" pel Servei de Salut de les Illes (IBSalut) i la gerència de Son Espases i l'Àrea d'Eivissa-Formentera.

El sindicat assenyala que aquestes són responsables de la situació actual de manca de professionals i de la impossibilitat de tenir més plantes hospitalàries, nous llits d'Unitats de Cures Intensives i altres recursos sanitaris imprescindibles. A més, el SATSE apunta que la temporalitat del personal d'infermeria de l'IBSalut sobrepassa el 50% de la plantilla i exigeix la resolució "immediata" de l'Oferta Pública d'Ocupació (OPE) de l'any 2017, que segueix "sense resoldre's", així com l'ocupació de les places vacants amb contractes d'interinitat i la renovació per un any de tots els eventuals.

EDICIÓ PAPER 09/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF