El Govern vol passar del 3% al 20% d'energies renovables en 3 anys

El vicepresident de l'Executiu balear, Juan Pedro Yllanes participa en una mesa sobre la descarbonització en els territoris insulars a la COP25

El vicepresident i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, Juan Pedro Yllanes, ha intervingut a una nova mesa de debat en el marc de la COP25 de Madrid, que duia per títol 'Temps d’actuar: les illes com a líders de la descarbonització'. Durant el debat, Yllanes ha anunciat que la intenció del Govern és passar del 3% al 20% en energies renovables fins al 2023.

Yllanes ha insistit en la necessitat que tenen els territoris insulars d’actuar contra el canvi climàtic al més aviat possible. "Som territoris limitats, si no prenem mesures per defensar aquest territori, aviat no tindrem cap paisatge per protegir i no tenim pla B", ha dit. En aquest sentit, ha destacat la importància d’actuar amb rapidesa perquè "el temps s’esgota i, sent un territori insular, el rellotge corr encara més ràpid que en altres bandes del món".

L’objectiu és aconseguir unes Balears 100 % lliures de gasos contaminants, segons ha assegurat el vicepresident. El calendari de descarbonització de les Balears començarà l’1 de gener de 2020 amb el tancament de la meitat dos de la central tèrmica des Murterar.

Yllanes també ha assegurat que cal revertir la baixa proporció d’implantació de renovables en comparació amb la resta de comunitats autònomes. Per això, un dels reptes és passar del gairebé 3% al 20 % de penetració de renovables d’aquí al 2023.

Intervenció del director general d’Energia i Canvi Climàtic

El director general d’Energia i Canvi Climàtic, Aitor Urresti, també ha intervingut aquest dimarts a la COP25. Ha estat l’únic representat no americà de la taula rodona organitzada per Powering Past Coal Alliance, titulada 'Liderant l’eliminació del carbó: ambicions i accions per part dels estats i de les províncies'. Els altres participants eren dels Estats Units i del Canadà.

Tots ells han explicat el seu full de ruta per reduir les emissions de gasos contaminants i com aquesta transició pot suposar una oportunitat per a la creació de llocs de feina, la innovació i per a l’economia, entre altres qüestions.

EDICIÓ PAPER 25/01/2020

Consultar aquesta edició en PDF