El Govern derivarà a la sanitat privada els pacients que superin els terminis màxims d'espera

Un malalt podrà ser operat fora del sistema públic si la demora supera els 180 dies

El Govern ha aprovat aquest divendres el decret de garantia de demora que possibilita que els pacients de la sanitat pública puguin ser atesos fora d'aquest sistema si es  superen els terminis màxims d'espera establerts en el mateix decret, 180 dies per una intervenció quirúrgica i 60 dies per una primera consulta especialitzada.

"Amb l'entrada en vigor d'aquest decret es crea un sistema que garanteix que, en cas d'incompliment dels terminis, el Servei de Salut de les Illes Balears ha d'oferir als pacients una alternativa en centres propis, centres vinculats a la xarxa pública i en centres concertats perquè puguin rebre l'assistència sanitària indicada", indiquen des del  Govern .

D'aquesta forma, l'Ib-Salut  tendrà  180 dies per als procediments quirúrgics, 60 dies per les primeres consultes externes, 60 dies per fer proves diagnòstiques i 180 per les segones consultes. 

Si se superen els terminis màxims que estableix aquest decret, el pacient té dret a sol·licitar al Servei de Salut la seva aplicació. Segons ha explicat la consellera de Salut, Patrícia Gómez, per reclamar aquest dret es pot fer  als serveis  d'admissió o d'atenció a  l' usuari dels centres de salut o mitjançant un escrit. L'Ib-Salut  tendrà  10 dies per contestar la petició i el pacient uns altres 10 dies per acceptar l'alternativa proposta. L'assistència es realitzarà en un centre propi, en un vinculat a la xarxa pública (Sant Joan de Déu i Creu Roja) o en un privat  amb el qual  es  tengui  firmat un concert.

L'Ib-Salut es veurà així obligat a pagar les despeses derivades del procediment al centre que hagi realitzat  la intervenció .

Gómez ha indicat que en aquests moments 3.117 persones que esperen una cita ja han superat el termini de 60 dies i es podrien beneficiar d'aquest decret. Pel que fa a intervencions quirúrgiques són 752 les que superen el termini dels 180 dies. La consellera ha destacat que pel que fa a les llistes d'espera per consultes s'ha aconseguit rebaixar en 55 dies la mitjana, ja que s'ha passat de 83 a 27 dies. L'espera per intervencions ha passat de 104 a 80 dies.

La Conselleria de Salut publicarà anualment les dades relatives a les despeses derivades de l'assistència sanitària en aquests centres concertats o vinculats a la xarxa pública.

Aquest decret entra en vigor l'endemà  d'haver -se publicat en el  BOIB , excepte la regulació dels terminis màxims per a una segona consulta que, atesa la necessitat prèvia d'adequar l'estructura organitzativa del Servei de Salut, s'implantarà de forma progressiva fins a l'1 de gener del 2019.

EDICIÓ PAPER 24/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF