El Govern cedeix cinc solars a cooperatives per construir un total de 117 habitatges

Les promocions s'ubicaran a Manacor, Llucmajor, Son Servera, Vilafranca i Santa Maria

El Govern posarà en marxa una nova fórmula per fomentar l'accés a l'habitatge que consisteix en la cessió de cinc solars a diferents municipis de Mallorca  per tal que  es constitueixin cooperatives per construir habitatges que seran distribuïts entre  els seus socis , que en tindran  el dret d' ús  durant 75 anys.

El conseller de Territori, Energia i Habitatge, Marc Pons, ha explicat que és un sistema molt poc conegut a les Illes Balears, però que molta acceptació en altres comunitats, com el País Basc i Madrid. A Eivissa hi ha l'únic exemple d'experiència similar, un grup de persones que es varen constituir en cooperativa per adquirir un solar i construir un edifici que ocupen els socis de l'entitat.

En el cas de la iniciativa del Govern, el solar serà cedit  per  l' Ibavi  a les cooperatives, que hauran de tenir tants de socis com habitatges estableix el projecte. També hauran d'aportar el 20% del finançament inicial, mentre la que resta serà aportat per les entitats bancàries. Els pisos seran cedits als socis per un període de 70 anys, ampliable fins a 99 en el cas  que se cedeixi als fills. Els cooperativistes no poden tenir  altre habitatge  en propietat.

D illuns que ve  ja estaran a disposició pública els plecs de condicions per optar a aquests projectes a la pàgina web de l' Ibavi . En aquesta primera iniciativa es liciten cinc projectes: 42 habitatges a Son Servera, 21 a Vilafranca, 11 a Manacor, 23 a Llucmajor i 20 a Santa Maria.

Segons ha explicat Marc Pons, el Govern aporta  els solars , els projectes i els permisos per construir aquestes promocions, mentre que la cooperativa, que es pot constituir exclusivament per licitar a  alguna  d'aquestes obres, s'encarrega de la gestió de la construcció dels habitatges. S'estima que  els cooperativistes  hauran d'assumir una inversió inicial de 15.000 a 20.000 euros.

Quant a la resta  del finançament, es calcula que les quotes per pis aniran entre 420 i 570 euros durant uns 30 anys. Una vegada pagat el crèdit bancari, es continuarà pagant un  cànon  a l' Ibavi  de prop de 70 euros mensuals durant tots els anys que es  tinguin  els drets de l'habitatge.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF