Societat 21/05/2019

El Govern català permetrà limitar el preu del lloguer en zones d'alta demanda

El decret de l'executiu de Quim Torra s'emmiralla en el model alemany i és pioner a Espanya

Natàlia Vila / Gerard Pruna
4 min
Un ciutadà passant per davant d’un edifici a l’Eixample, el districte on més es van encarir els preus del lloguer a Barcelona l’any passat (+10%).

BarcelonaDesprés de setmanes de debat, el Govern català ha aprovat aquest dimarts el decret amb què permetrà al departament de Territori i Sostenibilitat limitar el preu del lloguer en zones amb un "mercat de l'habitatge tens". És a dir, allà on s'acrediti que els preus del lloguer i el seu impacte en el pressupost familiar superi "clarament" els de la mitjana de Catalunya; o que hi hagi una desproporció entre l'increment de la població i la disponibilitat d'habitatge de lloguer, o on el cost d'aquesta mena d'habitatge creixi clarament per sobre de l'IPC de l'àrea afectada.

Tal com va avançar l'ARA, la regulació serà possible gràcies a un canvi en el Codi Civil català, que és el que predomina al territori, per sobre de l'espanyol. Així, el departament de Justícia –aferrant-se a la capacitat de desenvolupar el dret civil propi– proposa ampliar el capítol 6 emmirallant-se en el model alemany. D'aquesta manera, la nova norma faculta el departament de Territori perquè pugui fixar temporalment el preu del lloguer en aquestes zones d'alta demanda a partir de l'índex de referència de preus de lloguer.

El decret llei també preveu que, en el cas de Barcelona, el ple del consell municipal de l’Ajuntament pugui declarar zones internes de la ciutat com a àrees amb un mercat d'habitatge "tens" i que, per tant, Territori també en pugui limitar el lloguer. A la resta de ciutats, en canvi, la competència per determinar si el mercat d'habitatge és "tens" serà de Territori.

"La declaració de zona o mercat tens serà una condició indispensable per fer una contenció dels preus", ha insistit la consellera de Justícia, Ester Capella, durant la roda de premsa posterior al consell de Govern d'aquest dimarts. Al seu torn, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha aclarit que per establir quines zones tenen un mercat "tens" el seu departament "treballarà amb els ajuntaments i els municipis". "En la col·laboració habitual entre administracions segur que arribarem a contenir aquests preus de lloguer", ha explicat.

Capella ha aclarit que, si algun propietari se salta la norma, l'inquilí podrà reclamar o impugnar-ho per declarar nul el contracte.

Superar les desavinences

Els consellers Capella i Calvet han explicat els detalls d'aquest nou decret en una compareixença conjunta inèdita, amb la clara intenció de demostrar que els dos departaments han superat les diferències en aquesta qüestió. Després de mesos amb una pugna directa per liderar el discurs de les polítiques d'habitatge, avui tots dos han compartit faristol per explicar els termes de l'acord d'aquesta modificació del Codi Civil, per part de Justícia, que repercuteix directament sobre les atribucions de Territori.

Així, els consellers han explicat que la declaració d'àrees tenses és temporal i està prevista per un període de 5 anys. Durant aquest temps "s'hauran d'implementar canvis estructurals", segons Calvet, i un cop aplicats i superat aquest termini temporal la situació es tornarà a revisar per suprimir, si cal, les limitacions del lloguer.

Capella ha sigut contundent en la voluntat del Govern de tirar endavant la mesura. "Podíem actuar per acció o per omissió: a favor dels interessos col·lectius o bé deixant el camí lliure als fons voltor; i si ens quedàvem amb els braços plegats guanyaven els de sempre", ha etzibat Capella. Calvet també s'ha sumat a aquest discurs: "En definitiva, volem el millor per al país". Pel que fa a la qüestió que la mesura aparegui en ple context electoral, Capella ha respost que "els governs hi són per governar", esquivant així les possibles crítiques per electoralisme.

Davant la possibilitat que algun partit recorri la mesura al Tribunal Constitucional, els dos consellers han remarcat que "el que fa aquest decret és desenvolupar un mandat del Parlament" i han subratllat que la norma "no és sinó l'exercici de l'autogovern i les competències pròpies de Catalunya".

Els dos consellers també han recordat que el decret és "un primer pas" per recuperar el paquet de mesures que va proposar Territori fa poc més d'un mes (i que va haver de retirar per falta de suport) i tirar endavant una llei catalana sobre els arrendaments urbans.

Artadi insisteix regular el preu del lloguer de forma indirecta

Malgrat el decret aprovat pel Govern, Elsa Artadi, número dos de JxCat, ha insistit en regular el preu del lloguer de forma indirecta. Ha dit que el que ha fet Justícia és habilitar Territori perquè ho reguli i que ja es veurà com es desenvolupa l'acord de l'executiu.

Fins ara, Artadi havia criticat obertament la possibilitat d'establir els preus del lloguer per "decretazo", però aquest dimarts ha defugit fer-ho assegurant que la seva crítica es basa en generar "falses expectatives" a la ciutadania i promeses que generen "frustració". Així s'ha manifestat en ser preguntada per aquesta qüestió en un acte de campanya aquest dimarts el matí a Barcelona, on ha conversat amb l'expresident Artur Mas i l'exalcalde Xavier Trias -informa Núria Orriols-.

Un decret "d'esquenes a la ciutadania"

Més enllà de la imatge dels consellers compartint faristol, la roda de premsa d'aquest matí ha viscut un altre moment insòlit quan la diputada de la CUP al Parlament, Maria Sirvent, ha volgut prendre la paraula des de l'àrea de periodistes per denunciar que no se'ls ha donat la informació que han requerit sobre el decret i ha intentat fer preguntes directament al Govern. La consellera Budó ha interromput Sirvent i li ha demanat que reconduís les seves preguntes per formular-les "com toca" en seu parlamentària, "i no des de la sala de premsa i en un espai reservat per als periodistes".

Ha sigut la manera de la CUP de fer visible el seu malestar per "l'opacitat" amb què el Govern ha tirat endavant el decret. Poc abans de la roda de premsa, Sirvent ha acusat la Generalitat de fer una llei "d'esquenes" al món local, als moviments socials i a la ciutadania. "Estem estranyades que s'hagi fet amb aquesta falta de transparència i sense comptar amb els agents que lluiten cada dia", ha lamentat.

Sirvent també ha remarcat que la CUP serà la "garant" perquè aquesta mesura "no sigui un simple titular electoral" a cinc dies de les eleccions municipals, i que realment es regulin els preus "a favor de les veïnes". La diputada, acompanyada de representants locals de la CUP, ha retret a la consellera Ester Capella que s'hagi reunit amb el Col·legi d'Administradors de Finques i no ho hagi fet amb els moviments socials per consensuar les mesures. Així, la CUP ha celebrat que es limitin els preus dels lloguers però ha assegurat que calia "més transparència".

stats