El Govern aixecarà les restriccions a Son Gotleu i tres barris més de Palma aquest dissabte

La presidenta de l'Executiu balear ha informat que la incidència del coronavirus ha davallat un 79% a la zona bàsica que va confinar fa tres setmanes

El batle de Palma, José Hila; la presidenta del Govern de les Illes Balears, Francina Armengol, i la consellera de Salut i Consum, Patricia Gómez, han anunciat aquest dijous que dissabte que ve s'aixecaran les restriccions de mobilitat als barris de Son Gotleu, Can Capes, Soledat Nord i part de Son Canals, totes part de la zona bàsica de Salut de Son Gotleu. Totes aquestes àrees varen ser confinades fa tres setmanes per l'elevat nombre de casos de covid-19 que hi havia.

Pel que fa al cas d'Eivissa, la presidenta ha afirmat que "la situació no anava suficientment bé" i, per aquest motiu, "ha estat necessari intervenir tota la ciutat amb mesures de restricció". Tot i això, ha destacat que "en les darreres hores ha augmentat la demanda dels ciutadans per fer-se proves PCR voluntàries".

Armengol ha explicat que la incidència de la malaltia ha davallat un 79% en 14 dies, és a dir, de l'11 de setembre fins aquest dijous. Per altra banda, la taxa de positivitat ha caigut un 13%, fins a arribar al 3,66%. "L'Organització Mundial de la Salut recomana que la xifra sigui d'un 5%", ha recordat la cap de l'Executiu autonòmic.

Els barris més pobres de Palma, els més castigats pel covid-19

Per a les zones d'Arquitecte Bennàssar i Sant Antoni (Eivissa), en canvi, no s'ha pres cap decisió encara. "En aquest moment hi ha una lleugera millora, però necessitam fer una anàlisi per tenir l'informe final", ha puntualitzat Armengol, que espera "poder prendre demà la decisió".

Son Gotleu, de barri confinat a barri exemplar

"Com a batle, vull transmetre un agraïment molt especial als 23.000 veïns i empresaris d'aquestes quatre zones de Palma que s'han sacrificat perquè els seus barris poguessin sortir d'una situació molt complicada", ha declarat José Hila. "Les mesures han funcionat i en podem estar molt contents, ja que han evitat posar en marxa mesures més restrictives", ha afegit.

En la mateixa línia, Armengol ha expressat el seu "agraïment infinit a tota la gent que ha estat treballant". La presidenta ha destacat la funció de "la plataforma social de Son Gotleu, que fa anys que funciona" i que és "un exemple de treball comunitari".

Per la seva banda, Patricia Gómez ha reconegut que "la situació de les Illes encara necessita millorar" i per això "s'ha d'estar molt pendent de tots els nuclis urbans". La consellera ha recordat que la taxa de positivitat de les Balears se situa en un 5,7%.

Noves restriccions a Eivissa

L'Ajuntament d'Eivissa ha informat que a partir de divendres a les 22 hores i durant els propers 15 dies quedaran tancades totes les instal·lacions esportives municipals, a excepció dels clubs i instal·lacions que serveixen per competir en l'àmbit d l'Estat i autonòmic. L'objectiu és reduir "al màxim possible" la mobilitat de les persones dins la ciutat, segons ha manifestat el Consistori en un comunicat. 

A més, les competicions esportives que es disputin es faran a porta tancada, sense públic durant el mateix termini de temps. D'aquesta manera, només es permetrà l'entrada al recinte als esportistes de cada equip, cos tècnic, cos arbitral, personal de la instal·lació esportiva i mitjans de comunicació que ho acreditin. 

Pel que fa als centres esportius privats, es mantindrà l'aforament del 25% i un màxim de cinc persones en grup, tal com va anunciar la Conselleria de Salut. Per altra banda, l'Ajuntament afavorirà temporalment la modalitat de teletreball entre els professionals de l'Administració pública per limitar els desplaçaments.

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF