El Govern prepara una llei per agilitzar la concertació de serveis amb el tercer sector

La normativa desenvolupa directives europees que havien estat ignorades per l'executiu central

El Govern ha presentat aquest dimecres la  llei d’acció concertada amb el tercer sector social, que aprovarà en el Consell de Govern aquest divendres i presentarà després al Parlament. Aquesta "deriva de la Llei del tercer sector", aprovada recentment a la cambra balear amb el consens de tots els grups. 

Segons ha declarat la presidenta de l'Executiu, Francina Armengol, el text té la intenció de "garantir drets als ciutadans, sobretot als més vulnerables". La consellera de Serveis Socials, Fina Santiago, ha explicat que, si s'aprova la nova llei, l'administració autonòmica "podrà tenir una normativa especial per fer contractes públics en l'àmbit dels serveis socials". Les novetats en la normativa serien, en concret, l'augment del pes tècnic en els barems de contractació i la capacitat per fer concursos només per a entitats sense ànim de lucre en certes circumstàncies. "Fins ara era el mateix treure un concurs públic per comprar cadires que per fer un servei de psicologia a un menor", ha explicat Santiago.

La nova llei, a més, reconeix que "els serveis socials es dirigeixen a les persones i tenen un caràcter no econòmic" i que "la ciutadania ha de participar en tots aquells serveis que l'afectin", en aquest cas, a través de les entitats del tercer sector que els presten.

Segons han explicat els representants del Govern, la nova llei es basarà en normativa europea que el govern espanyol no ha transposat i que, passat un temps, les administracions autonòmiques tenen dret a desenvolupar i aplicar. De fet, la normativa és pionera, com ha reconegut Sonia Castro, la representant de les entitats del tercer sector FOQUA, EAPN, PREDIF, REAS i PLAVIB. Castro, de fet, ha dit que les associacions i ONG de Balears compartiran el funcionament d'aquesta nova llei amb companys d'arreu de l'Estat.

Una tramitació fàcil

Sonia Castro ha demanat al Govern i els grups parlamentaris que tramitin la nova llei per lectura única, és a dir, que quedi enllestida durant el curs parlamentari que s'inicia aquest setembre. Castro espera que "els grups no posin cap problema perquè simplement estan desenvolupant una cosa a la qual ells mateixos ja havien donat el vistiplau", ha dit fent referència de la Llei del tercer sector. 

A més, Castro s'ha mostrat molt satisfeta amb el nou esborrany i amb l'actitud del Govern, que "els ha escoltat". "Estam molt agraïts d’haver desenvolupat aquesta normativa conjuntament", ha afirmat.

EDICIÓ PAPER 21/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF