El Govern lliura els Premis de Turisme 2019 durant la IV Nit del Turisme, que s'ha celebrat a Menorca

Aquestes distincions honorífiques es dediquen a iniciatives o actuacions que aposten per la viabilitat, la innovació i la sostenibilitat del producte illenc

El Govern ha lliurat aquest dimarts els Premis de Turisme 2019 durant la IV Nit del Turisme, que s'ha celebrat per primera vegada a Menorca. Aquestes distincions honorífiques es dediquen a iniciatives o actuacions que aposten per la viabilitat, la innovació i la sostenibilitat del producte turístic de les Illes Balears i, així, contribueixen a millorar la qualitat, la competitivitat i l'emprenedoria del sector.

A l'acte hi ha assistit la presidenta de l'Executiu, Francina Armengol; el conseller de Model Econòmic, Turisme i Treball, Iago Negueruela, i la presidenta del Consell de Menorca, Susana Mora. 

Armengol ha agraït tant a la societat menorquina com al sector turístic de l'illa la seva implicació, ja que ha "marcat el camí que hem de seguir per tenir unes Balears pròsperes, amb un model de turisme realment sostenible i en direcció a les polítiques que tant el Govern com la societat cercam per a les nostres illes". En aquesta línia, ha afegit que és "un model que, a través de la feina conjunta entre institucions, els principals agents econòmics i socials i el sector privat ens ha permès ser líders en temps difícils, marcats per la crisi econòmica i la seva recuperació".

La presidenta ha recalcat que s'està aconseguint un augment de la facturació per damunt de l'arribada de turistes, amb uns efectes directes en la rendibilitat del sector i amb més llocs de feina i millors salaris. Però també ha insistit que encara cal abordar un seguit de reptes de manera conjunta, com que l'allargament de la temporada es produeixi a totes les illes o aconseguir unes Balears econòmicament, socialment i mediambientalment sostenibles. "Hem d'impulsar unes Illes que siguin més verdes, més justes, més pròsperes, més competitives. Unes Illes on el turisme sigui l'impuls que necessitam tots", ha sentenciat.

El conseller Negueruela ha defensat el compromís del Govern amb aquests guardons i ha lloat "l'esforç i iniciativa" de tots els premiats, que fan "més gran al sector turístic de les Balears". Negueruela ha assenyalat que el principal actiu de "les nostres empreses turístiques és, sens dubte, el capital humà", i ha afegit que "tenir treballadors més qualificats significa tenir un sector turístic més productiu, eficient i competitiu".

Categories i guanyadors dels premis

El clúster de tecnologia turística Turistec, de caràcter internacional i que es dedica a les tecnologies de la informació i la comunicació aplicades al turisme, ha guanyat el premi al coneixent i a la recerca aplicada al turisme. Per la seva banda, l'hotel Es Convent d'Ariany i l'empresa Artiem Fresh People Hotels han aconseguit el guardó a la millor iniciativa de responsabilitat social.

El projecte Formentera ECO i la iniciativa 'Reordenació del flux de turistes en el centre de Palma. Fundació Palma 365' han obtingut el premi a la millor iniciativa de turisme sostenible. De la mateixa manera, els guardons al treball, a l'esforç i a la dedicació professional en turisme han estat per als advocats i empresaris Emili de Balanzó i Alonso Marí Calbet.

Maria Fullana, pionera i referent reconeguda en tot l'àmbit hoteler, que va ser membre de l'associació hotelera de la Platja de Palma des dels seus inicis el 1977 i fins que va morir, l'abril d'enguany, i que va ser la primera dona a Mallorca que va dirigir un hotel, ha estat guardonada amb el premi a les bones pràctiques en igualtat de gènere.

Finalment, el Festival Internacional de Música d'Eivissa, el Concurs Internacional de Piano d'Eivissa i la prova cicloturística Mallorca 312 han obtingut el guardó a l'experiència turística.

EDICIÓ PAPER 26/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF