El Govern insisteix que les PCR a turistes es faran tant a les Balears com a les Canàries si es posen en marxa

L'Executiu recorda que els dos arxipèlags formen part del grup de treball amb l'Estat que pactarà corredors segurs amb els països emissors

El Govern ha assegurat aquest dilluns que les Balears i les Canàries reben el mateix tracte de l'Estat pel que fa a les mesures de reactivació turística. Sobre la possibilitat que es facin proves PCR als turistes que arribin a les Canàries, la consellera de Presidència i portaveu de l'Executiu, Pilar Costa, ha insistit que aquesta mesura, en cas de dur-se a terme, es farà també a les Balears. "No hi ha cap diferenciació de les mesures que es prenguin entre les Canàries i les Balears", ha dit Costa, a més de recordar que el grup de feina que treballa per reactivar el turisme està format, a més de pels dos governs autonòmics, pels ministeris de Sanitat, Turisme i Exteriors.

Així i tot, la portaveu ha recordat que el principal objectiu de l'Executiu és "abaixar la incidència de la malaltia". "Paral·lelament feim feina per reactivar l'economia i l'activitat turística com més aviat millor, però que es facin proves PCR als turistes no està decidit definitivament. S'està tancant el sistema i si les proves es farien en origen o en destinació", ha afegit.

Malgrat que a les Balears ja s'ha donat per acabada la temporada alta, Costa ha considerat que, malgrat que la temporada alta ja ha acabat, "no s'ha de tirar la tovallola en cap cas, per poc que sigui aquesta temporada o el que puguem tenir l'hivern".

Per la seva part, el conseller de Model Econòmic, Turisme i treball, Iago Negueruela, ha recordat que a les Balears s'ha aprofitat un poc de temporada durant els mesos de juny i juliol, i que les Canàries la començaran molt llastada pel tancament dels mercats emissors. "La competència entre els arxipèlags del sud d'Europa seria un error", ha continuat després de recordar que les Balears i les Canàries treballen de manera conjunta amb el govern espanyol. "El grup de treball es reuneix aquesta setmana i s'ha de verificar quines són les millors mesures, les quals encara no estan tancades", ha continuat.

El conseller de Turisme ha considerat que, si hi ha possibilitat d'obrir el mercat turístic, les Balears esitguin preparades. "És imprescindible millorar la situació sanitària per millorar l'obertura econòmica", ha afegit. 

La negociació dels ERTO

Sobre la negociació entre l'executiu de Pedro Sánchez, les patronals i els sindicats per allargar els expedients de regulació temporal de l'ocupació (ERTO), Negueruela no ha volgut valorar la proposta per descomptar temps d'atur i ha recordat que encara no s'ha tancat res. "La negociació durarà aquesta setmana i potser la que ve. Hi ha reunions cada dia en què cada part està fixant el seu posicionament i, com en totes les negociacions, se cercarà un acord que satisfaci totes les parts", ha dit.

El conseller ha destacat que el sector econòmic més afectat per l'impacte de la pandèmia és "el dels serveis, amb una especialització molt clara del turisme", i s'ha mostrat convençut que s'ha de "cercar una solució perquè els treballadors puguin sobreviure aquests mesos i les empreses tinguin capacitat d'aguantar".

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF