Societat 05/05/2020

El Govern demana al Ministeri de Sanitat que Mallorca comenci la fase 1 dia 11 de maig

La petició se suma a les d'Eivissa i Menorca, que l'Executiu ja va fer la setmana passada

Ara Balears
2 min
La consellera Patricia Gómez durant la reunió telemàtica amb el ministre de Sanitat.

PalmaLa Conselleria de Salut ha entregat aquest dimarts al Ministeri de Sanitat l'informe en el qual sol·licita l'entrada de Mallorca a la fase 1 de la desescalada del confinament a partir de dilluns, 11 de maig, segons ha informat l'agència Efe. La petició en relació amb Mallorca se suma a les d'Eivissa i Menorca, que l'Executiu va formular la setmana passada.

Gómez ha detallat que l'inici de la fase 1 de desescalada a Formentera, amb una reducció de les restriccions superior a les altres illes, s'està duent a terme sense incidències rellevants perquè "la gent està seguint les normes".

La consellera ha assenyalat que una de les fortaleses de les Balears és l'Atenció Primària, per la qual es va fer una aposta forta a l'inici de l'epidèmia. "La situació de l'Atenció Primària es valora molt" amb vista a la nova fase, ha explicat Gómez, qui considera "imprescindible" definir bé els controls que han de fer-se als ports i aeroports a mesura que les Illes vagin avançant en les diferents fases.

Gómez ha admès la preocupació pel fet que les Balears, quan no hi ha restriccions, reben molta gent de fora. "Volem que els controls es facin en origen i destinació", ha dit Gómez, qui ha afirmat que l'experiència de Formentera aquesta setmana, amb controls de temperatura, qüestionaris de salut i tests d'anticossos a tothom qui arriba a l'illa, servirà "per veure exactament què és el que succeeix".

De la mateixa manera, la consellera ha indicat que la gestió de ports i aeroports és estatal, per la qual cosa s'estan estudiant amb el Ministeri de Foment les mesures de control que s'han d'aplicar. "Mentre estem tancats a l'exterior podem establir les nostres pròpies mesures", ha recalcat.

Gómez també ha incidit que els estudis de prevalença que es fan als professionals sanitaris i a la població donen de moment "una prevalença molt baixa a les Balears", fet que preocupa el sistema sanitari "amb vista a una segona onada", però que, "d'altra banda, sembla que el virus no està circulant gaire per aquí", ha apuntat.

Per altra banda, la consellera ha explicat que la Conselleria ha planificat "bé els recursos per poder fer front a la situació", tant en l'àmbit hospitalari com pel fet que hi ha hotels medicalitzats a totes les Illes excepte a Formentera. "Podem duplicar pràcticament la capacitat que tenim de crítics i de llits hospitalaris en un dia aproximadament; ens comprometem a posar en marxa molts més recursos", ha afirmat.

Sobre la situació a Mallorca ha indicat que "la corba s'està aplanant", com indiquen els pocs casos nous, encara que s'estan fent "moltíssimes" més proves que fa un mes. "Els positius van disminuint en aquests darrers dies i tant de bo sigui la tendència i es mantingui així, encara que en qualsevol cas no podem abaixar la guàrdia i hem d'estar molt vigilants a totes les fases", ha dit Gómez.

Per acabar, la consellera ha agraït la tasca del Ministeri de Sanitat, que estudiarà les peticions de pas a fase 1 de Mallorca, Eivissa i Menorca i la seva disponibilitat per dialogar i compartir informació amb les Illes.

stats