AGRICULTURA
Societat 03/01/2020

El Govern es va negar durant tres anys a aprovar els comptes de l’Esplet

L’actual director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Biel Torrens, es va abstenir en la votació del 30 de desembre

Maria Llull
3 min
El Govern es va negar  Durant tres anys a aprovar  Els comptes de l’Esplet

PalmaEl Govern es va negar a aprovar els comptes de l’Esplet corresponents als anys 2015, 2016 i 2017. Cal recordar que en aquesta SAT (Societat Agrària de Transformació), que va ser la principal exportadora de patates de les Balears, hi participa en un 10,25% l’Executiu. De fet, l’actual director general d’Agricultura, Ramaderia i Desenvolupament Rural, Biel Torrens, va prendre part en l’assemblea general del 30 desembre passat, en què es varen sotmetre a votació els comptes anuals. En aquesta ocasió, Torrens es va abstenir per “desconeixement de la situació”, segons ell mateix ha indicat a l’ARA Balears.

El principal problema que va provocar la negativa del Govern va ser la manca d’informació. Faltaven dades sobre el preu de les patates, la relació amb altres societats, com Mallorcan New Potatoes, i hi havia hermetisme al voltant del gerent Joan Company -germà del president del PP balear, Biel Company- i la seva participació en Med. Produce Limited, l’empresa anglesa intermediària entre l’Esplet i els compradors internacionals.

“Hi havia una gran manca de transparència i era molt difícil obtenir informació. Tot es feia com Joan Company volia”, explica Guillem Rosselló, exgerent del Fogaiba, que la legislatura passada va ser el representant del Govern a l’Esplet. Per exemple, en els comptes “no se certificava que els preus de transferència amb Med. Produce eren els preus de mercat”, continua Rosselló. El preu de transferència és el que pacten dues empreses per transferir béns o serveis. Com es podia assegurar llavors que els preus de les patates que l’Esplet venia a l’empresa intermediària a l’estranger, de la qual Joan Company té un 20% d’accions, no eren inferiors als de la competència? Segons reflecteixen les actes, Rosselló també va demanar a Company quina era la seva participació a Med. Produce, però Company es va limitar a dir que enviàs una carta a Anglaterra per saber-ho.

Tampoc no apareixien detallades les operacions de l’Esplet amb la SAT Mallorcan New Potatoes, controlada també per Joan Company. En la junta rectora del 13 de setembre del 2016 es menciona “un acord de col·laboració entre l’Esplet i Mallorcan des del 2006”. El 4 d’octubre, el representant del Govern va proposar “un contracte de prestacions de serveis mutus” per formalitzar la relació de les dues societats, sobretot pel que feia als treballadors i el pagament d’impostos. “Hi ha qüestions que afecten la llei fiscal, els pagaments a la Seguretat Social i els riscos laborals”, assenyala Rosselló. L’exgerent del Fogaiba assegura que “Mallorcan New Potatoes utilitzava maquinària i les instal·lacions de l’Esplet”, malgrat que “no hi havia cap contracte de lloguer”. “Si també hi havia treballadors de l’Esplet fent feina per Mallorcan, es tractaria d’una subrogació il·legal, però mai me’n varen donar informació”, continua.

Una altra batalla del Govern va ser per aclarir quin era l’estatus de Joan Company dins l’Esplet. El mateix Company va manifestar que no estava contractat “com a treballador per compte d’altri” sinó “com a assessor extern (autònom)”, com consta a l’acta de la junta rectora del mateix 4 d’octubre de 2016, en què no es va especificar quina quantitat cobrava pels seus serveis. “Malgrat no ser-ne el gerent, tenia un despatx i anava a fer feina. Jo no vaig veure mai cap contracte”, assenyala Rosselló. Company no va ser contractat com a gerent fins més d’un any després, el desembre del 2017.

L’exgerent del Fogaiba va arribar a assistir amb una notària a l’assemblea de socis de l’Esplet del 27 de març de 2017. L’informe que va fer detalla quina era la informació que reclamava l’Executiu: “Quins eren els socis de l’Esplet en una societat anglesa, quines eren les persones i operacions vinculades que no recullen els comptes anuals (...) i quins contractes hi ha amb altres SAT que tenen membres de l’Esplet”.

Fonts de la Conselleria d’Agricultura, Ramaderia i Alimentació han negat a l’ARA Balears conèixer què passa a l’Esplet, però qui és actualment el gerent del Fogaiba, Mateu Morro, va assistir a reunions sobre aquest tema quan era assessor de l’exconseller d’Agricultura i Medi Ambient, Vicenç Vidal. A més, la documentació de la legislatura passada va quedar a la Conselleria. Morro ha declinat fer cap declaració. “No som el portaveu de la Conselleria per opinar i no vull entrar en més polèmiques”, ha indicat.

Per la seva banda, Biel Torrens ha comentat que allò que sap és “per la premsa”. “Reconec que vaig anar a l’assemblea del 30 de desembre sense conèixer al cent per cent el funcionament de l’Esplet”, explica. A més, el setembre del 2015, Torrens i Morro es varen reunir a Santa Maria amb pagesos que a hores d’ara ja són exsocis de l’Esplet que els varen posar al corrent de tot el que s’estava fent malament. “Ho saben tot i varen quedar amb els cabells drets”, asseguren fonts d’aquesta reunió.

stats