Salut farà cribratges cada 15 dies a les residències arran de l'augment de contagis de covid-19

El Govern ha anunciat aquest dimarts que intervé les residències DomusVi Santanyí i Hospital de Llevant

La Conselleria de Salut i Consum, d'acord amb l'Institut Mallorquí d'Afers Socials (IMAS), ha decidit fer cribratges a tots els professionals de les residències de gent gran i de persones amb discapacitat cada 15 dies arran de l'increment de casos de coronavirus en aquests centres. Aquests cribratges se sumen als que es fan setmanalment a les residències en què hi ha un brot i als professionals que comencen a treballar o que es reincorporen després de les vacances o d'una baixa. 

Actualment, a les residències per a persones grans de les Illes hi ha 83 professionals i 96 usuaris amb contagi actiu, 71 dels quals estan hospitalitzats. Aquestes xifres es doblen respecte de fa dues setmanes i posen en evidència que l'increment de casos de coronavirus de les darreres setmanes a la Comunitat Autònoma impacta ara a les residències.  

D'altra banda, el Govern ha ordenat aquest dimarts intervenir durant 20 dies dues residències més de Mallorca: la d'Hospital de Llevant, a Portocristo, i la DomusVi Santanyí. Tal  com ha avançat l'ARA Balears, al primer centre s'hi ha localitzat un brot de coronavirus que afecta 10 usuaris i 3 treballadors (té un total de 58 residents i 36 professionals). En el cas del centre DomusVi, a hores d'ara hi ha 4 dels 115 residents amb contagi actiu, i també 4 dels 98 professionals que hi treballen. 

Les Balears tenen brots actius de coronavirus a 13 residències, amb 466 usuaris aïllats

Aquestes residències se sumen a la Reina Sofia d'Eivissa i la DomusVi de Marratxí, així que ja són quatre les que el Govern té sota control en aquest moment per contenir els contagis de coronavirus. En un comunicat, Salut destaca que "l'important augment de casos confirmats de covid-19" tenen, una altra vegada, conseqüències als centres per a persones grans. Així va passar també durant la primera onada i en el pic de la segona. 

Les Illes sumen, segons les darreres dades de Salut, 96 usuaris contagiats, 70 dels quals estan hospitalitzats. Aquesta xifra s'ha més que duplicat en dues setmanes, ja que abans hi havia 44 residents infectats. Quant als professionals, l'augment és encara més gran, ja que en el mateix període s'ha passat de 38 treballadors afectats a un total de 83.  

Amb dades de dilluns, 13 residències de gent gran de les Illes Balears tenen actualment brots actius de covid-19: sis a Mallorca, sis a Eivissa i una a Menorca. La més afectada és DomusVi Can Carbonell, a Mallorca, que està intervinguda per Salut d'ençà de dissabte: 27 usuaris i 12 professionals del centre estan infectats. Cal dir que un fet que preocupa especialment Salut és la situació a Eivissa, perquè hi ha contagis als sis centres residencials de l'illa. A quatre d'aquests centres només hi ha afectats treballadors. 

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF