Societat 22/03/2019

El Govern s'agafa a un document de l'Ajuntament d'Isern per renovar el local de l'Acadèmi de sa Llengo Baléà

L'Executiu es planteja una revisió del reglament que regula els usuaris del Casal Ernest Lluch

Maria Llull
2 min
L'edifici propietat de Cort, del qual en té cedit l'ús la Conselleria de Salut, es troba al carrer de la Rosa.

PalmaLa Conselleria de Salut del Govern s'agafa a un document de l'Ajuntament de Mateu Isern per prorrogar l'ús gratuït d'un despatx públic de 6 metres quadrats al Casal Ernest Lluch de Palma (carrer de la Rosa, 3) a l'Acadèmi de sa Llengo Baléà, una entitat que defensa que la llengua pròpia de les Illes Balears no té res a veure amb el català. Malgrat que el casal és de propietat municipal, el Consistori va cedir-ne l'ús a la Conselleria de Salut l'any 1995.

L'informe favorable que elaborà Cort data del 13 de febrer de 2015 i està signat per la llavors tinent de batle de Funció Pública i Govern Interior, Irene San Gil. La Conselleria de Salut demanà a l'Ajuntament de Palma que es pronunciàs sobre la idoneïtat de l'Acadèmi de sa Llengo Baléà el 22 de desembre de 2014. L'informe municipal va concloure que aquesta entitat gonella desenvolupava activitats "incloses dins els usos socials i culturals" del casal i que complia amb les condicions requerides per a la cessió del despatx.

En el cas de la pròrroga, que es va concedir el 28 de febrer passat, la Conselleria de Salut no va sol·licitar cap altre informe a l'Ajuntament sobre si es tractava d'una entitat adequada per gaudir de manera gratuïta d'un espai de titularitat pública.

Fonts de la Conselleria de Salut han assenyalat a l'ARA Balears que el Reglament d'organització i funcionament del Casal Ernest Lluch no estableix com a requisit cap valoració de l'Ajuntament per atorgar les pròrrogues en l'ús dels espais d'aquest edifici. Aquest reglament va ser aprovat el 12 de juny de 2014, amb el popular Martí Sansaloni com a conseller, i no especifica les condicions que les entitats ha de complir per renovar l'ús dels espais.

D'altra banda, des del Govern es plantegen "revisar la normativa" i "modificar els criteris" d'accés de les entitats a aquests locals, segons ha anunciat aquest divendres la consellera de Presidència, Pilar Costa, després de la Junta de Govern. En cas que els despatxos no es puguin dedicar a usos sociosanitaris, el reglament haurà de preveure "criteris d'interès social general". Fonts de Salut assenyalen que aquesta modificació del reglament no serà possible fins a la propera legislatura.

A més, "cal considerar i valorar les entitats que estan en llista d'espera", segons assenyalen fonts de MÉS per Mallorca. El partit ecosobiranista opina que les entitats haurien de ser avaluades per la conselleria competent en la matèria que tracten.

La Plataforma per la Llengua demana explicacions al Govern

La Plataforma per la Llengua ha demanat aquest divendres al Govern que "expliqui quin benefici aporta aquesta associació a la societat i si la reconeixen com a acadèmia". Segons la Plataforma, l'Acadèmi de sa Llengo Baléà és una entitat "que promou la gramàtica inventada d'una suposada llengua que anomenen 'baléà'".

"És un error per part del Govern balear cedir espais a una associació amb un codi ètic que va en contra de l'essència tant de l'Estatut d'Autonomia com de la Llei de normalització lingüística del 1986", diu el comunicat de la Plataforma per la Llengua. "La legislació que empara el Govern de les Illes Balears com a institució té en compte (...) que la llengua oficial i pròpia del territori és el català", afegeix.

stats