Societat 25/02/2018

La Gola, un “petit oasi” per a aus enmig del Port de Pollença

El Centre de Turisme Ornitològic rep la visita de veïns i turistes que hi van per observar els centenars d’espècies diferents que hi volen

Ara Balears
3 min
Al Centre de Turisme Ornitològic de la Gola hi ha molta informació sobre espècies d’ocells que hi viuen o que la tenen com a zona de pas. / CTOG

PalmaAl Port de Pollença hi ha un “petit oasi” que dona vida. La Gola és una zona humida dins l’àrea urbana de la població. Cristina Fiol treballa al Centre de Turisme Ornitològic de la Gola i considera que és un “privilegi” per al Port de Pollença poder disposar d’aquesta zona. “T’hi pots trobar moltes sorpreses”, apunta.

Per les dimensions –hi ha un recorregut obert que voreja la zona humida de prop d’un quilòmetre– i la seva situació, molts veïns i visitants del port donen a la Gola un caràcter de parc dins la urbanització. Els visitants, de fet, no són només veïns, sinó que turistes i experts d’arreu del món hi venen a estudiar i a observar les diferents espècies que hi ha en aquesta zona humida. Fins al setembre ja hi han anat més de 2.600 persones d’una vintena de nacionalitats. Això sí, la gran majoria són britànics.

I és que, a més de ser un lloc de visita, és un lloc de residència i de pas per a moltes espècies d’ocells. Els mesos de primavera i els de tardor són els que ofereixen una millor època per visitar-lo, ja que s’hi concentra una gran varietat d’espècies. Segons explica Fiol, el mes de setembre passat s’hi van observar fins a 97 espècies diferents. Durant un dia se n’hi poden arribar a veure una vintena. Entre tots els anys que fa que és obert el centre (els anys 2010, 2011, 2016 i 2017), ja s’hi han observat 122 espècies. També hi ha plantes (fins a 90 espècies diferents) i papallones. Com a dada curiosa, Fiol apunta que s’hi han albirat fins a 15 espècies diferents.

Tot i ser un “racó petit”, la seva situació a la zona nord és clau per ser un lloc de pas de migració. “A la tardor es mouen al sud, i la península de Formentor és una zona d’entrada i sortida”, explica Fiol. És una de les primeres bandes que veuen els ocells en arribar.

Els animals “se solen concentrar a la primavera i a la tardor. La pitjor època és l’estiu; tot d’una fa molta calor i s’amaguen. Per tant, són més mals de detectar”, assenyala Fiol. Al’hivern també és una mica més complicat. El centre obre de febrer a novembre.

A banda del camí que voreja la zona humida, els visitants de la Gola hi poden trobar una petita exposició permanent amb panells informatius sobre les principals àrees de Mallorca on es poden avistar aus. Per exemple, Son Real, l’Albufera i la serra de Tramuntana. També s’hi expliquen quins són els principals ocells que s’hi poden veure depenent de l’època. Fiol subratlla que hi ha fullets de parcs i rutes que es fan per observar ocells.

El centre de turisme ornitològic fa un llistat d’aus quinzenal que s’hi poden veure. A més, a través de la web, les xarxes i llibres de consulta ofereixen tot tipus d’informació. Aquest octubre, cada dissabte s’hi han organitzat xerrades especialitzades en un tipus d’ocells. Experts de Mallorca, i també estrangers, s’hi desplacen per fer les xerrades. El darrer cap de setmana la dediquen, precisament, a les migracions.

Restauració

La Gola va ser restaurada entre el 2007 i el 2008 gràcies a un projecte conjunt de la Conselleria de Medi Ambient, el Ministeri i l’Ajuntament de Pollença, amb una inversió de 746.598,38 euros. La inauguració del primer Centre de Turisme Ornitològic es va realitzar dos anys més tard, el 2010.

Gairebé la meitat de la zona està coberta per aigua. El torrent de Síller (canalitzat al seu tram superior) i el torrent de Gommar fan aportacions d’aigua dolça al salobrar. El collverd, la gallineta d’aigua i l’agró blanc són les espècies habituals del parc, entre d’altres.

stats