Societat 15/01/2021

Gloses, balls de dimonis i completes virtuals: el Sant Antoni més descafeïnat

Manacor, sa Pobla i Muro cerquen alternatives per gaudir de la festa, però Artà suspèn tots els actes

Catalina Riera
3 min
Un dimoni a Sant Antoni de Sa Pobla

PalmaAquest any no ressonaran els crits de “Visca Sant Antoni” als carrers, tampoc no hi haurà sortides de dimonis, correfocs, foguerons, xeremies, beneïdes ni torrades. Serà el Sant Antoni més descafeïnat dels darrers anys, però no es deixarà de celebrar. Davant l’augment de contagis de covid-19 a les Illes, el Govern ha prohibit totes les festes patronals del gener, però per alguns municipis la tradició de Sant Antoni, més que una festa, és un sentiment. Pobles com Manacor, sa Pobla i Muro han cercat alternatives per celebrar-lo i les gloses, el ball dels dimonis i actes litúrgics com les completes i l’ofici s’emetran per internet. En canvi, a Artà no es faran celebracions. “Volem evitar les aglomeracions, ara és moment d’estar a casa i de protegir la salut”, explica un dels membres de l’obreria d’Artà, Pep Gil.

A sa Pobla enguany no es farà el tradicional ball dels caparrots, però sí que s’ha fet l’alternatiu promogut per l’artista local Pep Cirer, el conegut com el ball dels gatarrots: es podrà veure en un vídeo a través de les xarxes socials del col·lectiu Sa Negreta, igual que el concurs de gloses d'aquest divendres. Aquesta associació també acosta Sant Antoni als més petits amb material didàctic que es pot descarregar a través de les seves xarxes socials. A més, la banda de música de sa Pobla ofereix un concert en línia el dia de la revetla i es pot veure en el seu canal de YouTube. L’únic que ha organitzat l’Ajuntament és l’exposició Mirades de festa, a l’espai de cultura de Can Planes. És una mostra sobre Sant Antoni en què participen vuit artistes locals i es pot veure fins a finals de febrer. Les completes de sa Pobla es podran seguir a la web d’IB3, igual que les de Manacor i Artà. De fet, IB3 ha preparat una programació especial tant a la televisió com a la ràdio “per mantenir el sentiment d’aquestes festes”.

Per part seva, Manacor ha posat en marxa una sèrie d’iniciatives perquè la festa no desaparegui. Per exemple, es llançaran coets que simularan els tres moments clau de la revetla: “l’arrancada del primer ball, la sortida dels dimonis i l’encesa del fogueró de la rectoria”, diu el president del patronat, Toni Gomila. També s’han fet vuit cartells de Sant Antoni que es penjaran en els indrets més significatius del poble, com la rectoria i l’Ajuntament.

Muro manté els actes litúrgics, però amb aforament limitat. Si bé l’Ajuntament no fa cap acte oficial, sí que col·labora amb les iniciatives d’algunes associacions. Per exemple, els dimonis de Sa Pedrera faran una encesa col·lectiva: uns aniran a la torre del campanar i altres encendran els terrats de ca seva. “És un acte simbòlic”, explica el regidor de Cultura murer, Miquel Porquer. A més, els dimonis dels Tres Tombs ballaran la peça de Sant Antoni que tocarà la banda de música municipal. Aquesta dansa s’ha gravat en vídeo i es podrà veure igualment per IB3. Les gloses també hi seran presents gràcies a l’associació cultural Aüc, que n’organitza un concurs per internet, a través del seu Facebook.

La processó dels Tres Tocs de Ciutadella s’ha anul·lat; només es manté la missa de Sant Antoni diumenge amb un aforament limitat. Com a novetat, enguany el pregó es fa des del Teatre del Born ciutadellenc i serà virtual. A Sant Antoni de Portmany també s’han cancel·lat tots els actes i només es fa la missa del dia del patró.

Repercussió econòmica

Tot i ser una de les festes populars més anomenades de Mallorca, ni els ajuntaments ni les associacions de comerciants i restauradors de sa Pobla, Muro, Manacor i Artà tenen dades sobre la repercussió econòmica que té Sant Antoni. El batle de Muro, Antoni Serra, en fa una estimació: “Segons els nostres càlculs, el dia de Sant Antoni es facturaven uns 500.000 euros, però no són xifres oficials”. Nofre Galmés i Maria Magdalena Sureda són dos restauradors de Manacor. El cap de setmana de Sant Antoni podien facturar entre 8.000 i 10.000 euros i això els ajudava a “arribar tranquils fins a Setmana Santa”, comenta Galmés. La situació d’enguany és ben diferent: “Amb la caixa de Sant Antoni podia pagar nòmines i ara només tenc pèrdues”, lamenta Sureda.

Cort suspèn Sant Sebastià i Pollença El Pi de Ternelles

L’Ajuntament de Palma tenia previst celebrar un Sant Sebastià sense torrades i amb aforament limitat als concerts, que enguany es farien en espais tancats, però també ha suspès tots els actes. No hi haurà concerts, activitats culturals, ni la diada ciclista. També a Pollença aquest serà el primer any que no es farà la festa del Pi de Ternelles. “És un dia molt especial perquè s’organitzen sopars i torrades. Els bars també estan plens, però enguany no farem cap acte”, apunta el batle de Pollença, Tomeu Cifre. Per recordar la celebració, IB3 emetrà diumenge vespre un programa especial que hi estarà dedicat.

stats