QUÈ ES COU?
Societat 17/04/2020

Gastronomia després del coronavirus

Canviaran els hàbits, les maneres de pensar, de fer les coses... i també canviarà el món de la gastronomia tal com el coneixem ara

Bep Al·lès
3 min
Gastronomia després del coronavirus

CiutadellaSón moltes les veus expertes que ens avisen que després de passar aquesta pandèmia tot canviarà i moltes coses no seran com les hem fetes i viscudes fins ara. Canviaran els hàbits, les maneres de pensar, de fer les coses... i també canviarà el món de la gastronomia tal com el coneixem ara, especialment pel que fa al sector de la restauració i l’hoteleria, que patirà uns canvis que poden afectar, fins i tot, la supervivència de segons quins segments del sector.

Per una banda, tot apunta que tornarem a una economia més sostenible i menys globalitzada que apostarà més pel producte local i molts de restaurants faran un canvi cap al que es coneix com a healthy food o cuina saludable. Potser es valorarà més anar a restaurants on el menjar sigui ecològic, pensat d’acord amb una dieta sana, amb aportacions de nutrients i de vitamines, com també anirem cap a una revolució de les noves cuines tradicionals, el que coneixem com a nova cuina menorquina, on no sols es reinterpretaran els plats de sempre, sinó que se cercarà aquesta sostenibilitat i també que aquests siguin al més saludables possible. Potser, fins i tot, els restaurants tindran dietistes en els seus equips de cuina.

La reinvenció dels restaurants

El producte local i de temporada serà també essencial en les noves cartes, perquè potser per preu i per coherència fugirem d’aquells aliments amb una elevada petjada de carboni, aquells que venen de lluny, i tornarem al que el gran Josep Pla definia com a “cuina poc viatjada” que avui rep aquest nom, que a mi no m’agrada gaire, de ‘quilòmetre zero’.

Els restaurants s’hauran de reinventar també des de dins. Les sales no podran acollir la capacitat que tenien fins ara, es demanarà més espai entre taules i potser entre comensals, i açò vol dir que s’hauran d’apujar preus als restaurants amb poc espai per ser competitius, de la mateixa manera que els restaurants amb grans sales també ho hauran de fer, i açò vol dir una davallada de personal.

A parer meu, serà en el nostre modus vivendi mediterrani on hi haurà els canvis més dràstics, cosa que afectarà les terrasses tancades, que a partir d’ara potser totes hauran de ser obertes per garantir més sanitat entre persones. Segurament veurem com canvia el concepte d’anar de tapes, atès que ja no les podrem recollir directament de la barra, sinó que seran servides a taula, com també acabarà el que es coneix com a bufet lliure en totes les seves variants, des d’aquells tradicionals dels dissabtes i diumenges fins a aquells bufets que es fan als restaurants orientals, que a Menorca encara no havien arribat, on per un preu pactat menjaves tot el que volies.

També aquest canvi podrà afectar els hotels, especialment els bufets dels berenars i sopars, que possiblement hauran de ser servits en els primers mesos del retorn a la “normalitat”.

Una de les coses que també canviaran son aquells esdeveniments relacionats amb la gastronomia, com els mercadets solidaris de venda de rebosteria local o els concursos gastronòmics, que potser hauran de canviar la seva organització.

El sector de la restauració tornarà a poc a poc a la normalitat. De fet, som moltes les persones que, quan els han consultat què faran quan puguin sortir de casa, han respost que anar amb la família, la parella o els amics a un bon restaurant per celebrar-ho. La nostra manera de ser, mediterrània, ens demanarà fer vida al carrer, sortir, compartir... però potser ho haurem de fer d’una altra manera, perquè tots viurem d’una altra manera i, ens agradi o no, haurem d’aprendre a viure amb aquest nous virus, i ser conscients de l’avís que ens ha fet el planeta, que ens ha dit que hem de canviar sí o sí. Més mesures sanitàries, de neteja, més espai entre taules i comensals, canvis d’hàbits...

Potser aquests canvis necessaris no seran tan mals de fer; de fet, hi ha ja un bon nombre de restaurants que els varen fer i tots són referents en la seva cuina. Ens haurem de reinventar un poc, açò sí, però donarem més valor a la nostra gastronomia, al nostre producte local i de proximitat, a la cuina sana, a l’ecologia, i sabem que la nostra gastronomia i els nostres professionals ens necessitaran, ara més que mai.

stats