Societat 03/03/2020

El GOB diu que l'ordenació de la costa no pot respondre a les urgències del sector turístic

Recorda que calen estudis d'impacte ambiental en els projectes que afectin els hàbitats protegits

Ara Balears
2 min
El GOB aporta dues fotos comparatives, una del 1956 i l'altra de 2019, sobre l'impacte urbanístic a Cala Millor.

PalmaEn contraposició a les pressions dels ajuntaments per aconseguir una actuació immediata del Ministeri per a la Transició Ecològica per reconstruir les infraestructures litorals i platges afectades per la borrasca Glòria, el GOB ha alertat que l'evolució de la situació climàtica requereix fer un replantejament de les platges i infraestructures amb una visió de futur.

El principal grup ecologista de Balears recorda que "la situació climàtica està canviant a causa de l’activitat humana, i que això implica un canvi en la dinàmica litoral".

Costos econòmics i ambientals

"La recurrència de tempestes fortes s’està incrementant, així com l’increment progressiu del nivell de la mar, i davant això no podem mirar cap a una altra banda i pretendre que platges i passejos marítims es mantinguin al marge d’aquest procés, que continuarà en el futur immediat (com a mínim). Els costos econòmics i ambientals de les intervencions a la costa són molt alts, i no ens podem permetre assumir-los periòdicament", subratlla el GOB.

Com a exemple dels canvis derivats de la urbanització de la primera línia costanera, el GOB parla de la platja de Cala Millor, que ha estat objecte de diverses actuacions de recreixement artificial al llarg de les darreres dècades. "La urbanització del sistema dunar que hi havia annex a la platja va limitar greument la dinàmica i la capacitat d’adaptació de la platja davant episodis de tempesta, ja que el magatzem natural d’arena ha estat ocupat pel passeig marítim i els hotels de primera línia. Així, l’estabilitat de la platja tal com la pretén el sector turístic de la zona és impossible", adverteix.

LIC del Canal de Menorca

D’altra banda, el grup ecologista recorda el front marítim de Cala Millor forma part del Lloc d’Importància Comunitària (LIC) del Canal de Menorca, per la qual cosa està sotmès a les determinacions de la Directiva 92/43/CEE, "que obliga a fer la corresponent avaluació de repercussions (estudi i avaluació d’impacte ambiental) a tots els projectes que puguin tenir efectes sobre els hàbitats protegits a la zona".

Des d'aquesta perspectiva, el GOB considera que "la pressió dels batles per tal que els projectes d’actuació siguin exempts de la corresponent tramitació ambiental topa amb la legalitat". Finalment, insta a fer un replantejament, "inevitable", de la planificació i la gestió de la costa davant un futur "que farà insostenible el model que s’ha impulsat i mantingut en dècades passades".

stats