Societat 27/08/2018

El GOB critica la manca de personal per perseguir el fondeig il·legal sobre posidònia

A més, denuncia que es fan excursions diàries per l'Algar de Portocolom i exigeix una normativa de regulació

Ara Balears
2 min
Posidrònia vol posar ordre al fons de la mar des de l’aire

PalmaEl Grup d'Ornitologia Balear (GOB) ha criticat aquest dilluns la manca d'agents mediambientals en les embarcacions de vigilància destinades a conservar la posidònia i el lent tràmit de la sanció pel fondeig il·legal. En culpa la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca. A més, denuncia que e fan excursions diàries per l'Algar de Portocolom i exigeixa

El coordinador de l'àrea de conservació de l'agrupació, Toni Muñoz, ha explicat que, en la majoria dels casos, els tràmits de denúncia per aquesta infracció es demoren tant que el procediment caduca, de manera que la multa mai arriba a l'infractor.

A més, ha assenyalat que la Conselleria "s'està equivocant" en no integrar en el seu dispositiu la pàgina web pública que informa sobre el tràfic marítim, amb la qual podrien localitzar en temps real les embarcacions que fondegen sobre posidònia i, així, iniciar el procediment de denúncia 'in situ'.

El coordinador de l'àrea de conservació estima que des que es va aprovar el decret de conservació de la posidònia, que es va fer oficial fa un mes i protegeix els 650 quilòmetres quadrats que hi ha d'aquesta planta aquàtica en aigües balears, han disminuït el nombre de fondejos il·legals.

"Ara, com a mínim, la gent parla de la posidònia i de què suposa fondejar en segons quines zones", ha dit Muñoz, que considera que durant aquest últim estiu s'ha fet especial visible aquest problema.

També ha assenyalat que la majoria dels infractors són clients de xàrter amb embarcacions en què onegen banderes de Malta o de les Illes Caiman, el territori britànic situat entre Cuba i Hondures.

"Es tracta d'empreses amb paradisos fiscals que no han de pagar impostos a l'Estat i que potser mai rebin la multa per fondejar sobre la posidònia", ha assenyalat el coordinador de l'àrea de conservació.

Aquest estiu, la Guàrdia Civil ha registrat vuit denúncies a embarcacions per fondejar sobre aquesta espècie protegida, que se sumen a les 32 actes de sanció que ha obert la Conselleria per aquest concepte.

Tot i que només s'han iniciat 32 actes de sanció, el nombre d'embarcacions que varen haver de recollir l'àncora perquè havien fondejat sobre posidònia ascendeix a 2.102, 1.196 de les quals ho varen fer en aigües de Mallorca, 325 a Eivissa, 275 a Formentera i 306 a Menorca.

Les sancions per fondeig sobre posidònia poden oscil·lar entre 100 i 6.000 euros i, si es demostra la destrucció de l'hàbitat d'una manera significativa, es poden aplicar sancions més altes que podrien assolir una quantia de 200.000 euros.

Regulació dels espais naturals

L'entitat ecologista també ha denunciat que es fan excursions diàries per l'Algar de Portocolom, i ha declarat al seu compte de Twitter que, "aPer aquesta raó demanen una normativa de regulació.

En aquest sentit, la formació Alternativa per Artà ha recordat que el Reglament de Sant Llorenç del Cardassar "fou el model del d'Artà, també modificat i actualitzat fa poc" en referència a la gestió dels espais natural. Però això, afirmen que "ens resulta estrany que altres ajuntaments no l'hagin adoptat. En qualsevol cas, l'experiència ens diu que és tan important disposar d'aquestes eines normatives com de la voluntat d'aplicar-les".

stats