El GOB demana la demolició de l’hotel Don Pedro a Cala Clara de Sant Vicenç

El Departament de Territori i Infraestructures del Consell de Mallorca ha iniciat un procediment sancionador i de suspensió cautelar d'obres a dos edificis dels hotels Don Pedro i Vistamar

El GOB Mallorca ha demanat aquest dijous la demolició de dos hotels a Cala Clara de Sant Vicenç, al municipi de Pollença. El grup ha informat aquest dijous que el Departament de Territori i Infraestructures del Consell de Mallorca ha iniciat un procediment sancionador i de suspensió cautelar d'obres a dos edificis dels hotels Don Pedro i Vistamar.

El grup ecologista explica que "sembla que aquesta acció per al control de la legalitat de les obres s'ha iniciat a causa de la denúncia efectuada pel GOB el desembre passat". Es tracta d'una segona denúncia, després de la de l'any 2015, efectuada també per presumptes obres il·legals i no emparada per cap llicència ni autorització preceptiva, tal com es confirma ara.

"Tot i efectuar la denúncia a les administracions amb competència sobre el litoral, la Demarcació de Costes, el Consell de Mallorca i l'Ajuntament de Pollença, cap va iniciar un procediment per aclarir la presumpta infracció", denuncia l'entitat, que afirma que els propietaris varen presentar una declaració responsable d'obres per fer una reforma interior de l'hotel, però que no fou admesa a tràmit i així i tot s'executaren les obres sense que s'obrís cap expedient d'infracció per part del Consell, de l'Ajuntament o de la Demarcació de Costes.

Ara els serveis tècnics del Consell han detectat que es duen a terme dues actuacions no emparades per l'autorització corresponent que consisteixen en la reforma interior total de l'hotel Don Pedro, la reforma de la piscina i el solàrium i la reforma interior de l'hotel Vistamar.

"Encara que el Consell ha iniciat el control de legalitat que li és propi per la seva competència, no sabem res de les actuacions de control de la legalitat que són competència de l'Ajuntament de Pollença i de la Demarcació de Costes", puntualitza el GOB, i afegeix que no poden estar d'acord amb els informes tècnics dels Serveis d'Autoritzacions Territorials del Consell de Mallorca, que informen favorablement d'unes actuacions consistents a canviar baranes, pintar façanes i demolir una pèrgola.

El motiu principal de la seva denúncia per obres a l'edifici de l'hotel Don Pedro és no disposar de les autoritzacions preceptives en matèria de costes per a la construcció, tal com va informar en un informe la Demarcació de Costes l'any 2010 mitjançant una comunicació al mateix Consell de Mallorca. Consideren que de l'expedient d'infracció urbanística ara iniciat pel Consell de Mallorca "no en pot sortir cap altra alternativa que ordenar la demolició de l'hotel Don Pedro per haver-se construït en les servituds de trànsit i protecció", sense la preceptiva autorització i la impossibilitat de poder-se legalitzar perquè els usos hotelers hi estan expressament prohibits.

"La demolició i retirada de l'edifici de l'hotel Don Pedro suposarà una gran millora paisatgística en un espai tan cimentat com Cala Clara", conclou.

EDICIÓ PAPER 19/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF