Societat 13/02/2018

El GOB demana al Govern mesures fiscals per prioritzar els productes locals en la llei que presenta dijous

L'objectiu és afavorir el consum privat i en centres públics, com ara escoles, de productes illencs i minvar l'impacte en emissions del transport de mercaderies

Lluís Felipe Lorenzo
2 min
El GOB demana al Govern mesures fiscals per primar els productes locals en la nova llei que presenta dijous

PalmaEl grup ecologista GOB ha demanat aquest dimarts que el Govern de les Illes Balears implanti, mitjançant la llei contra el canvi climàtic, mesures fiscals per prioritzar els productes locals. L'entitat conservacionista ha donat a conèixer la seva posició amb motiu de la presentació, aquest dijous, de la proposta del Govern per a la nova llei. En concret, el conseller de Territori, Mobilitat i Energia, Marc Pons, farà pública la proposta de llei dia 15, mentre que la setmana que ve, dia 20, la presentarà al comissari de Medi Ambient de la Unió Europea, Miguel Ángel Arias Cañete. Durant aquest període, els partits polítics i les entitats cíviques podran fer-hi al·legacions i debatre la nova llei.

Segons la portaveu del GOB, Margalida Ramis, "la nova llei pot establir mesures de fiscalitat positiva per capgirar tendències i hàbits de consum local. Per exemple, gravar determinats productes que venen de fora o fer prevaler via desgravacions el consum de productes locals". Aquestes mesures fiscals afavoririen que hospitals i centres educatius s'inclinin a adquirir productes locals o importats amb curt recorregut.

Ramis ha afegit que "el tema de la fiscalitat ambiental és clau per disposar de fons que et permetin invertir a modificar conductes i hàbits". L'objectiu final és "defensar el principi d'autosuficiència i de proximitat amb l'aprovació d'incentius al consum de productes locals, de quilòmetre zero o d'important amb curts recorreguts".

Davant les possibles argumentacions contràries a la introducció d'aquestes mesures fiscals, Ramis considera que "en unes illes amb una dependència absoluta de béns i matèries importats, amb els recursos limitats i amb la fragilitat pròpia d'una economia hiperturistitzada, entenem que hi ha arguments suficients com perquè la legislació vagi en aquesta línia".

El GOB també ha reclamat que la nova llei promogui els princpis d'autosuficiència i sobirania energètica i de resiliència.

Aquestes observacions es traduiran en unes al·legacions que es debatran internament a l'organització però que, "en tot cas, aniran molt en el sentit d'establir mesures d'obligat compliment via llei, perquè no podem només esperar la bona voluntat de les administracions implicades en la lluita contra el canvi climàtic". Així i tot, el GOB indica que és raonable que "s'estableixi un període obligatori d'adaptació de les normatives sectorials a les disposicions de la nova llei".

Finalment, Ramis ha demanat que a partir d'ara les noves lleis que s'aprovin incloguin informes sobre les implicacions que tenen des de la perspectiva de canvi climàtic.

El Govern ja ha avançat que el text introduirà mesures per prioritzar l'adquisició de productes locals, per exemple quan l'Administració Pública adquireixi articles i béns de consum. Els experts assenyalen que una mesura concreta podria ser que l'Administració doni més puntuació en els concursos públics als productes locals o de curt recorregut.

L'organització empresarial representativa de la petita empresa, la PIMEM, ha defensat també que la nova llei estableixi mesures per promoure els productes locals, amb la qual cosa, si finalment el Govern aprova aquest tipus de mesures, es disposa d'un important consens de partida, al qual també se suma Unió de Pagesos i altres entitats ecologistes, a més del GOB.

Amb aquestes mesures, el Govern resol, així mateix, l'oblit del govern de l'Estat respecte de la Llei de contractació pública, que obliga l'Administració a valorar criteris mediambientals i socials, però que no ha inclòs entre els criteris a valorar el recorregut dels productes adquirits.

stats