Societat 29/05/2019

El GEN-GOB critica l'impacte que generen els caramulls de pedres al litoral

Recorden que han esdevingut una moda massiva que erosiona el paisatge i amenaça greument espècies animals i vegetals

Ara Balears
2 min
Caramulls de pedres a la platja dels Trucadros

PalmaEl Grup d'Estudis de la Natura i Grup Balear d'Ornitologia (GEN-GOB) d'Eivissa ha criticat l'impacte que generen els caramulls de pedres al litoral de les Pitiüses, on fa alguns anys han esdevingut un costum massiu que provoca un efecte erosiu molt important sobre el paisatge litoral, segons han explicat en un comunicat. A més, indiquen que suposa una greu amenaça sobre espècies animals com l'escarabat endèmic de Formentera 'Akis bremeri', que habita a les zones costaneres dels Trucadors, l'estany Pudent i els Pujols, on més s'ha estès aquesta moda.

De fet, la larva d'aquest petit coleòpter es desenvolupa sota la protecció de les pedres. El moviment de pedres a les zones arenoses elimina el seu principal refugi diürn, perquè és un insecte nocturn. D'aquesta manera, els caramulls de pedres eliminen les possibilitats de supervivència de les larves, cosa que pot dur aquesta espècie cap a l'extinció, segons apunten des del GEN-GOB. Les dures condicions que hi ha al litoral, amb forts vents, salinitat i temperatures extremes, dificulten que siguin poques les espècies que hi poden viure. Per això, una simple pedra i un còdol ajuden a retenir la humitat i facilitar la projecció necessària per a l'arrelament d'una planta que faciliti la presència de petits animals que menjaran excrements d'ocells marins i, així, aniran incorporant a poc a poc nutrients a la terra.

Què pots fer?

L'entitat ecologista ha programat per al 8 de juny una jornada perquè qualsevol persona pugui ajudar a retirar els caramulls de pedres a la platja dels Trucadors. L'acció s'iniciarà a les 10.30 h i finalitzarà cap a les 14 h. El punt de trobada serà l'aparcament del Ministre. Fent cadenes humanes de manera radial entre la zona afectada i la línia de platja, sempre sota el control de tècnics del Parc Natural de les Salines, es procedirà a la retirada ordenada dels caramulls de pedres. Els voluntaris aniran desplaçant les pedres seleccionades, una per una, per dipositar-les a primera línia de mar.

El 17 de novembre de 2017, el GEN-GOB ja va organitzar una jornada a la mateixa platja formenterenca. Prop de 40 voluntaris, inclosa una brigada de l'Ibanat, es marcaren com a objectiu sensibilitzar la societat sobre la problemàtica dels caramulls de pedres.

stats