Front comú per evitar el centre comercial de les Fontanelles

Amb la normativa actual, l'empresa hauria de resoldre el problema de mobilitat i reduir més d'un 95% el projecte

Després de 12 anys, cap de les dues opcions és definitiva: ni la construcció ni la paralització del centre comercial de les Fontanelles. El tema encara s'ha de resoldre als tribunals. 

Les institucions, l'Ajuntament, el Consell de Mallorca, el Govern balear i les patronals del comerç de proximitat, Afedeco i Pimeco s'ha reunit aquest dilluns per analitzar la darrera sentència que afavoreix els objectius de l'empresa Unibail Rodamco de fer un centre comercial de 80.000 metres quadrats a la darrera zona humida de Palma. El Tribunal Suprem ha comunicat que no ha admès el recurs del govern contra la sentència que concedeix la llicència de comerç a les Fontanelles.

El conseller de Treball i Comerç, Iago Negueruela, ha explicat que ara mateix hi ha dues "sentències diferents", una que dona la raó a l'empresa i una altra –la de l'Audiència Nacional– que dona la raó al Govern. "Demanarem que s'executi la sentència de l'Audiència Nacional". Negueruela també ha remarcat el que representa per a ell "un model que defensa el comerç de proximitat" i un altre que és el contrari i que és depredador del territori". També ha recordat que "Isern es va fer una fotografia amb la maqueta, i si governa voldrà tot el conjunt".

El batle de Palma, Antoni Noguera, ha advertit que Palma no es pot permetre tenir 250.000 metres quadrats, si sumam els actuals del FAN i el projecte de les Fontanelles. En aquest sentit també s'ha pronunciat la consellera de Territori del Consell, Mercedes Garrido. Per adaptar-se a la normativa actual, l'empresa hauria de presentar una proposta que resolgués el problema de mobilitat de la zona. "Actualment per la zona del FAN i de l'aeroport hi passen 85.000 vehicles diaris. La construcció d'un nou centre augmenta l'atracció del vehicle privat. Encara congestionaria més la zona".

Garrido també ha recordat que el pla d'equipament comercial, segons el règim de suspensió de llicències, no pot ser superior a 2.500 metres, cosa que suposaria una reducció del projecte presentat per Unibail Rodamco de més del 95%.

Toni Gayà, president d'Afedeco, i Jaume Rivera, vicepresident de Pimeco, han mostrat el seu suport total a la gestió de les institucions per no permetre la construcció del nou centre comercial, que, segons Gayà, "pot desertitzar encara més Palma".

EDICIÓ PAPER 26/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF