Societat 14/08/2018

Formentera registra un descens dels fondejos sobre posidònia

El GEN-GOB ha duit a terme aquesta setmana la segona tanda dels treballs de camp del projecte “Posidònia i usos marins sostenibles a Formentera”

Ara Balears
2 min
Formentera registra un descens dels fondeijos de posidònia

PalmaEl Consell de Formentera, a través de l’àrea de Medi Ambient, informa que el GEN-GOB ha duit a terme aquesta setmana la segona tanda dels treballs de camp del projecte “Posidònia i usos marins sostenibles a Formentera”. Enguany s’ha constatat un descens del nombre de fondejos sobre posidònia gràcies a les tasques de vigilància de les llanxes de control i de conscienciació dels navegants.

De l’anàlisi de les dades compilades al projecte es desprèn que hi ha menys quantitat de barques que en temporades precedents, en què s'arribaren a comptar fins a 760 embarcacions. A les zones de les Illetes i de cala Saona és on les praderies pateixen més pressió.

Aquesta segona tanda s'ha finançat amb els fons recaptats per la primera campanya del 'Save Posidonia Project' de l’any passat. Els treballs de camp, que s’iniciaren el passat mes de juliol, s’han centrat a quantificar la pressió del fondeig damunt les praderies de posidònia oceànica al litoral de Formentera i a avaluar-ne l'estat de conservació.

Per tal d’aconseguir aquest objectiu, s’han realitzat diverses sortides amb embarcació amb la finalitat de geolocalitzar 'in situ' les embarcacions fondejades damunt arena, roca, praderies de posidònia i de "Cymodocea nodosa". Així mateix, s’ha fet un seguiment de les embarcacions fondejades al litoral de Formentera mitjançant l’Automatic Identification System (AIS), sistema que permet que les embarcacions comuniquin la seva posició i altres informacions rellevants. Finalment, també s’han fet immersions submarines per caracteritzar l’estat de conservació de les praderies de posidònia.

Formentera registra un descens dels fondeijos de posidònia

En total, el mes d’agost, s’han geolocalitzat al voltant de 400 embarcacions fondejades al litoral de Formentera i s’han fet immersions a la zona de les Illetes, a la platja de Llevant, al racó de la Pujada i la zona de Migjorn.

La consellera de Medi Ambient, Daisee Aguilera, ha valorat positivament el descens de fondejos sobre posidònia i ha animat tothom a continuar participant amb el 'Save Posidonia Project', “enguany tornam a posar en marxa la segona campanya del 'Save Posidonia Project', ja que és necessària la col·laboració de tothom per seguir amb els estudis i campanyes que permetin la conservació d’aquesta planta marina".

La tercera tanda dels treballs de camp del projecte “Posidònia i usos marins sostenibles a Formentera” del GEN-GOB es desenvoluparà el proper mes de setembre.

stats