La Fiscalia rebaixarà les penes a dos membres de la màfia russa Tambovskaya si confessen

Demanen 8 anys i mig de presó per als dos, que estan en crida i cerca

El fiscal José Grinda ha anunciat que està disposat a rebaixar la seva petició de pena per a Leonid Khazine i Mikhael Rebo, dos membres de la màfia russa Tambovskaya Malyshevskaya, sempre que confessin que varen blanquejar a Espanya els doblers que els reportava la seva activitat delictiva.

L'Audiència Nacional ha començat aquest dilluns el judici a 18 dels 27 integrants de la citada màfia, 9 dels quals han fugit de la justícia, inclòs el presumpte cap de la banda, Gennadius Petrov, i el seu segon, Leonid Khristoforov.

Per a tots dos, que es troben en crida i cerca, la Fiscalia sol·licita 8 anys i mitjà de presó, mentre la resta de membres de la màfia s'enfronten a peticions de 5 anys i mig de presó.

No obstant això, el fiscal Anticorrupció José Grinda ha anunciat que rebaixaria la seva petició de condemna a 1 any i 7 mesos de presó i una multa de 26.000 euros per a Khazine, i a 2 anys de presó i una multa d'1,6 milions d'euros per a Rebo, sempre que confessin la seva participació en els fets. Aquest darrer es troba, segons la Fiscalia, en el "segon esglaó" de l'organització i compartia negocis amb un altre dels integrants, Alexander Ivanovich, els beneficis de la qual després blanquejava a Espanya a través de societats a l'estranger.

Grinda ha explicat que el Ministeri públic estava disposat a apreciar per a Khazine i per a Rebo l'atenuant molt qualificat de dilacions indegudes atès el transcurs del temps des que va començar la instrucció, l'octubre del 2006, per la qual cosa, en virtut de l'acord, tots dos podrien eludir l'ingrés a la presó per manca d'antecedents.

A la sessió d'aquest dilluns, que s'ha centrat en les qüestions prèvies del judici, el fiscal Grinda també ha obert la porta a altres acords de conformitat amb aquells acusats que reconeguin que varen blanquejar a Espanya “l'enorme rendiment econòmic” que els reportava la seva activitat delictiva a Rússia, si bé cap altre ha volgut adherir-s'hi.

No obstant això, el Ministeri públic ha deixat clar que no faria cap rebaixa als 9 encausats que es troben fugits de la justícia.

Un altre dels acusats als quals ha ofert personalment un acord ha estat Jurij M.Salikov, la defensa del qual no ha acceptat cap tracte amb la Fiscalia.

Segons Anticorrupció, Salikov “és un membre actiu i rellevant” de la màfia Tambovskaya i ja va ser condemnat per defraudar 20 milions d'euros, amb els quals, després, s'enriquiren altres membres de la màfia, denominada en l'àmbit de la delinqüència russa Comunitat Criminal (Prestupnoe Soobschestvo) i “integrada en una estructura que es va traslladar a Espanya i hi actua des de l'any 1996”.

La majoria de les defenses han sol·licitat el sobreseïment de la causa pel que fa als seus patrocinats i la nul·litat de l'escrit d'acusació del fiscal per “manca de concreció” en tractar-se d'un “retallat i aferrat de diferents atestats policials”.

Els advocats consideren que en l'escrit del Ministeri públic no es pot determinar quins són els fets concrets que s'imputen als encausats, la qual cosa afecta el seu dret de defensa, una qüestió en la qual ha discrepat el fiscal Grinda, qui s'ha oposat a aquestes qüestions prèvies.

Per la seva banda, la defensa d'un dels cinc acusats espanyols, Antonio Fortuny, ha sol·licitat al tribunal l'arxiu de la causa pel que fa al seu representat sobre la base d'un informe forense que acredita el seu greu estat de salut, pel qual no està en condicions de declarar.

Fortuny està acusat de construir l'entramat societari, ubicat a Espanya, Panamà i Liechtenstein, utilitzat per alguns dels acusats per blanquejar diners.

A més, els acusats Valdislav M. Reznik i Diana Gindin han remès un comunicat en el qual han manifestat que hi ha una “desafortunada confusió”, ja que s'han vist “involucrats en una recerca judicial que no té cap vinculació amb ells, més enllà que comparteixen nacionalitat amb persones que han pogut veure's relacionades amb organitzacions criminals”.

Al final de les exposicions de les parts, la presidenta de la Secció Tercera de l'Audiència Nacional, Ángeles Barreiro, els ha convocat aquest dimarts per comunicar-los la seva decisió sobre les qüestions prèvies i començar l'interrogatori als acusats, la majoria dels quals té antecedents penals en països de la Unió Europea. Uns altres, de Sant Petersburg i Moscou, en tenen a Rússia, els Estats Units o Suïssa, però vivien i operaven a les Balears, al Llevant espanyol i a la Costa del Sol, des d'on controlaven la xarxa.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF