Societat 23/04/2019

La Fiscalia manté 16 anys de presó per a l'acusat d'agredir, violar i retenir la seva dona

Entén que la vulnerabilitat de la víctima, que ha dit davant l'Audiència de Palma que "exagerà" els fets, li han fet rebaixar el to sobre una violència real

Anna Schnabel
4 min
L'Audiència provincial de Palma. / ARA BALEARS

PalmaLa Fiscalia ha mantingut aquest dimarts la petició de condemna de 16 anys de presó per a un home acusat de transgredir una ordre d'allunyament, robar, maltractar, controlar, violar, retenir i coaccionar la seva dona. L'escrit d'acusació es basa en la declaració inicial de la víctima, que durant el judici ha admès que va ser agredida, insultada i atemorida "pel que podia arribar-li a fer" el seu marit. Al final de la seva compareixença, però, ha afirmat que va "exagerar" els fets quan els denuncià a la Policia i ha rebaixat el to de les acusacions.

La Fiscalia, no obstant això, ha decidit mantenir la mateixa petició de condemna perquè considera que la por i les lesions de la víctima han quedat del tot acreditades –fins i tot en documents mèdics–, que la prohibició d'acostament i comunicació es vulnerà tot just hores després i que "veu l'agressió d'un home contra una dona" i, per tant, es tracta d'un cas de violència masclista. De fet, el fiscal ha explicat que "l'enamorament" de la víctima i "el fet de compartir sala amb l'acusat" han implicat la rebaixa de l'acusació inicial, però ha assegurat que "res d'això s'ho va inventar".

El tribunal dubta del relat inicial de la víctima

El fet que la víctima hagi afirmat al judici que va "exagerar" durant l'acusació ha provocat el desconcert del tribunal de l'Audiència, presidit pel magistrat Diego Gómez-Reino: "Si va exagerar, per què té un advocat per acusar el seu marit?", li ha demanat. "Perquè estava espantada, no sabia què era capaç de fer i estava sola", li ha respost. "I ara que l'acusat és a la presó, teniu por?" li ha preguntat el magistrat. "No, ara no", ha dit ella.

Tot i rebaixar el to de l'acusació inicial, la víctima ha afirmat que el sospitós l'"agredí" i la "insultà". També que li va "prendre el mòbil" i la "deixà sense res". I que "estava espantada perquè estava tota sola a Mallorca" i que "quan discutien no hi havia final". També ha explicat que varen "mantenir relacions sexuals" després que ella s'hi negàs: "Li vaig dir que no volia", ha declarat.

El propietari i una treballadora d'un agroturisme on la parella va passar una nit abans que ella denunciàs els fets, han explicat que la dona va demanar ajuda repetidament, cridant: "Deixau-me entrar, que em vol matar". També han assegurat que estava ferida –"un blau al cap i una contusió"–, que "tremolava" i que "estava molt espantada".

L'enamorament, fruit d'un "abús emocional"

Meritxell Esquirol, analista cultural i professora de sociologia, creu que la Fiscalia ha actuat de manera correcta en aquest cas: "l'enamorament al qual fa referència la Fiscalia no és més que una sensació de dependència fruit d'un abús emocional". Esquirol afegeix, a més, que aquest cas posa de manifest els problemes derivats d'un judici amb presència simultània de l'acusat i la víctima: "Són aspectes que la Justícia encara no ha resolt de manera efectiva per tal que el procediment sigui el més neutre possible", comenta la professora, i lamenta que fets com aquests impliquen, sovint, que "les veus de les dones es jutgin com a fràgils o inestables en sí mateixes".

Esquirol també afirma que els processos judicials en els casos de violència masclista són "complexos" i conclou que "moltes vegades no es té prou cura ni preparació per atendre de manera crítica les relacions afectives i el sotmetiment de les dones en el marc de les violències masclistes".

La denúncia inicial i les pressions de l'acusat

El Jutjat de Violència sobre la Dona número 1 de Palma va decretar llibertat provisional per a l'acusat el 21 d'octubre del 2017, després que la dona l'hagués denunciat per maltractaments. El magistrat li va imposar una prohibició d'acostament i comunicació. Només unes hores més tard, però, li va telefonar de manera insistent i "aconseguí quedar amb ella" al pis que compartien a Palma, segons l'escrit de la Fiscalia.

L'home va retenir la dona al pis contra la seva voluntat i la pressionà perquè retiràs la denúncia, uns fets que l'acusat ha admès parcialment davant el tribunal, quan ha explicat que va demanar-li a la dona "que retiràs la denúncia, ja que no podien conviure amb una ordre d'allunyament".

La víctima va convèncer l'home d'abandonar el pis amb la condició que anassin a passar uns dies a un agroturisme el 26 d'octubre. Va ser l'escenari de les "amenaces contra la víctima" i "l'obligà a mantenir relacions sexuals". La Fiscalia subratlla a l'escrit que aquestes "van haver de ser acceptades per ella a conseqüència del temor i la por que li feia" el processat.

Els metges acreditaren les lesions

L'endemà, ella va intentar demanar ajuda trucant a la finestra de l'habitació. Un fet que va despertar l'home, que va respondre "copejant-la insistentment a diferents parts del cos, arribant a llançar-la al terra i copejant-la al cap amb una planxa de ferro". Les lesions li provocaren "una contusió verdosa al braç dret, una contusió frontal de set centímetres, una altra de 15 a la cuixa i una erosió lleu a la mandíbula", tal com recull l'escrit d'acusació. Necessità set dies per curar-se.

"L'acusat també obligà a ingerir sis comprimits de Diazepam" a la víctima, que no es va despertar fins al migdia de l'endemà. Va ser aleshores quan va aconseguir escapar de l'habitació i demanà ajuda als responsables. L'home ha negat haver-la copejat amb una planxa de ferro –"no, mai"– i ha assegurat que va ser ella mateixa qui es va fer mal al cap a l'establiment on feia feina.

Després d'aquest episodi, un jutge va decretar presó provisional per a l'agressor, que va ser privat de llibertat des del 30 d'octubre de 2017.

stats