Societat 29/11/2019

La Fiscalia acusa 13 persones per cometre frau laboral i robar energia elèctrica de la xarxa

Entre el 2009 i el 2015 van gestionar un "entramat empresarial" que regentava 37 establiments d'hostaleria a Mallorca

Ara Balears
2 min
L'Audiència provincial de Palma. / ARA BALEARS

PalmaL'Audiència de Palma ha fixat per al 20 de desembre una vista prèvia d'una causa contra 13 persones acusades de crear un entramat empresarial que regentava 37 establiments d'hostaleria a Mallorca i que defraudaven el Ministeri d'Hisenda i la Seguretat Social, a més de crear contractes laborals ficticis i robar energia elèctrica de la xarxa. La Fiscalia demana condemnes que arriben a sumar 388 anys en total, segons ha informat l'agència Efe.

La Secció Primera del Tribunal Provincial ha suspès la vista prèvia que s'havia de fer aquest divendres i n'ha fixat una nova data davant la possibilitat que les parts implicades negociïn un acord. La Fiscalia ha sol·licitat penes d'entre 28 i 30 anys de presó i importants multes per a cada un dels acusats, que entre el 2009 i el 2015 van estructurar i gestionar "un entramat empresarial" que cercava incomplir les "obligacions fiscals". Els acusats alteraven els beneficis obtinguts als locals amb una comptabilitat paral·lela "molt inferior a la real".

Els presumptes defraudadors van crear 37 societats mercantils que explotaven els establiments i que totes "integraven una mateixa unitat econòmica", mentre que els socis es feien pagaments en efectiu per equilibrar els beneficis. La inspecció feta per l'Agència Tributària de les societats conclou que les quotes que van deixar d'ingressar en concepte d'impost de societats varen arribar a 5,1 milions d'euros entre el 2009 i el 2014. En concepte d'IVA varen ser de 6,8 milions.

Per aconseguir una reducció de les quotes que havien d'abonar a la Seguretat Social pels treballadors contractats, "els acusats mantenien una política de contractació fictícia fent contractes per menys hores de les que realment es treballaven", apunta la Fiscalia, un procediment pel qual l'entramat va deixar de pagar quotes per un valor d'1,1 milions entre el 2011 i el 2015. A més de no cotitzar per les hores que feien feina els treballadors, tampoc no respectaven les jornades de descans setmanal. La Fiscalia explica que contractaven estrangers en situació de necessitat i fins i tot en situació irregular perquè acceptaven les condicions que imposaven.

A 16 locals d'hoteleria implicats, els investigadors van detectar connexions irregulars a la xarxa elèctrica que també els va permetre defraudar 1,3 milions d'euros. La Fiscalia considera que dels 13 acusats, dos germans estaven al capdavant de l'organització, juntament amb un assessor jurídic que donava les directrius per defraudar. Dues persones més supervisaven la doble comptabilitat i la contractació. Per tot això, el ministeri públic els acusa de dotze delictes contra la Hisenda Pública, un contra la Seguretat Social, un delicte continuat contra els drets dels treballadors i un altre per defraudar energia elèctrica.

stats