La Fiscalia no acusa Matas en el pròxim judici del cas Palma Arena, però l'Advocacia autonòmica sí

La jutge Mora envia Matas al banc dels acusats per fraccionar contractes en la construcció del velòdrom Palma Arena 

La jutgessa Martina Mora envia a judici Jaume Matas i tres ex alts càrrecs del seu govern per la peça número 16 del cas Palma Arena, una vista en la qual l'expresident balear s'asseurà al banc d'acusats per l'Advocacia autonòmica i no per la Fiscalia.

La jutge Mora envia Matas al banc dels acusats per fraccionar contractes en la construcció del velòdrom Palma Arena. La magistrada, que "va heretar" del jutge Castro el cas Palma Arena, considera que hi ha "indicis sòlids i seriosos suficients de responsabilitat criminal" per jutjar els encausats. 

La Fiscalia n'exculpa Matas, però sí que acusa, de la mà de l'Advocacia de la Comunitat Autònoma, l'ex director general d'Esports José Luis Ballester, l'ex secretària general tècnica de la Conselleria de Relacions Institucionals Jane King i el gerent del consorci del Palma Arena, Jorge Moisés.

Els fets que es jutjaran es refereixen, d'una banda, a l'adjudicació irregular de nombrosos contractes per part dels departaments autonòmics de Relacions Institucionals i Esports a l'empresa Nimbus, pràctiques en les quals estarien presumptament implicats Matas, King i Ballester, i d'altra banda, al cobrament de comissions de Nimbus per part de Moisés.

L'Advocacia atribueix a Matas els delictes de frau a l'administració i prevaricació i sol·licita per a ell 2 anys i mig de presó i 10 d'inhabilitació, una pena idèntica a la que demana per a King, i per a Ballester, que ha col·laborat en la recerca, demana sis mesos de presó substituïbles per 540 euros de multa.

En el cas de Jorge Moisés, l'acusació particular exercida per l'Advocacia de la Comunitat el responsabilitza de suborn passiu, falsedat i malversació de fons públics i sol·licita penes que sumen 11 anys de presó. Planteja com a alternativa al delicte de suborn la qualificació de tràfic d'influències, la qual cosa deixaria la petició de condemna total a 7 anys de presó.

Respecte de les responsabilitats civils, reclama 58.346 euros de manera solidària per a Matas i King, 11.621 entre l'expresident i Ballester i que es condemni Moisés a abonar 55.973 euros. La Fiscalia acusa King, Moisés i Ballester de prevaricació, amb peticions de pena d'inhabilitació per a ocupació i càrrec públic durant 10 anys. A l'exgerent del consorci del Palma Arena li atribueix suborn i li demana una condemna de 5 anys de presó.

Matas, que compleix condemna per la sentència del cas Nóos, va ser absolt el 10 d'abril en el darrer judici, el cas Turisme Jove, i té pendent una altra vista pel cas Son Espases, sobre la presumpta manipulació en l'adjudicació de la construcció de l'hospital de referència de les Balears.

El judici ordenat per la titular del Jutjat d'Instrucció 3 de Palma sobre la peça 16 del cas Palma Arena serà, previsiblement, el penúltim contra l'expresident derivat d'aquesta macrocausa, que va arribar a estar dividida en 27 peces.

EDICIÓ PAPER 01/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF