NARCOTRÀFIC
Societat 05/05/2018

La Fiscalia Antidroga de les Balears n’identifica nous punts de venda

La dispersió de Son Banya en trasllada el mercat a Son Gotleu, Manacor, la Soledat i el Secar de la Real

Iván Martín
3 min
La Fiscalia Antidroga de les Balears n’identifica nous punts de venda

MaóEl fiscal antidroga de les Illes Balears, Adrián Salazar, assegura que ja tenen localitzats nous punts de venda de droga a Mallorca. L’operativa per posar fi a Son Banya ha estat un cop dur per al narcotràfic, però no farà desaparèixer un mercat que, tal com assenyala ell mateix, és “la segona activitat a tot el món que més diners produeix, només superada pel tràfic d’armes”.

Salazar, que ha estat a Menorca amb motiu de la iniciativa ‘Debat a bat’ per oferir una xerrada sobre ‘Drogues, organitzacions criminals i blanqueig’, té la sensació que “viu menys gent a Son Banya de la que realment es diu” i afirma que té constància de “molta gent que hi vivia i ara resideix en altres ubicacions, però empra Son Banya com a punt de compravenda”.

L’activitat a Son Banya no és comparable a la que hi havia l’any 2008, abans de l’operació Kabul, però el fiscal antidroga de les Illes Balears reconeix que “això no significa que no sigui important perseguir el que per moments semblava un supermercat de la droga. Sorprenen, des del punt de vista sociològic, les intercepcions a compradors, ja que el perfil no és l’habitual. “Hi hem trobat gent normal i corrent, com per exemple metges. Drogues com la cocaïna i l’heroïna estan molt esteses en la nostra societat i no només pertanyen a toxicòmans, com molta gent creu”, precisa.

En relació amb la paralització per segona vegada del desmantellament de Son Banya, Adrián Salazar l’atribueix a “raons administratives que desconec. És una situació peculiar, perquè parlam de cinc carrers i la majoria de construccions són il·legals i estan en constant canvi interior. És un problema d’assentament de les persones que hi viuen i d’indemnitzacions”.

En qualsevol cas, Son Banya presenta paral·lelismes amb altres zones peninsulars com Can Tunis, a Barcelona, i la Cañada, a Madrid; punts de venda de drogues que s’han erradicat o bé estan en procés de ser-ho. Salazar adverteix que aquestes actuacions “no posen fi al mercat de compravenda perquè, per molt efectiva que sigui la persecució policial i judicial, generalment el mercat torna a reflotar i mai queda sense abastir. Aquest fet es nota amb el preu de les substàncies, que s’han mantingut estables en el temps”. La proliferació de grups que s’hi arrisquen de nou s’entén per “les plusvàlues elevadíssimes que obtenen a través del narcotràfic. És probable que les vendes es traslladin a altres indrets, com Son Gotleu, a la zona de Manacor, la Soledat i al Secar de la Real, on hem detectat nous poblats”, sentencia el fiscal.

Contrari a legislar en calent

El fiscal antidroga de les Illes Balears no rebutja comentar l’actualitat, que passa per la polèmica sentència judicial per als integrants del grup anomenat la Manada. Salazar és rotund amb aquesta qüestió: “Estic en contra de legislar en funció d’un clam popular o polític. En un ambient de crispació social, no s’entenen determinats conceptes jurídics perquè la gent es pensa que abús és, pràcticament, sobrepassar-se o extralimitar-se, i no és així”. El fiscal antidroga també deixa clar que la solució no és un enduriment de les penes, una demanda que els polítics utilitzen amb “bastanta frivolitat”, segons Adrián Salazar, que posa com a exemple els delictes contra el medi ambient: “Tenim tipificats més anys de presó per provocar un incendi que en cas d’homicidi”.

Un fiscal polivalent

La trajectòria de Salazar es caracteritza per assumir les àrees més conflictives a les Balears. Després de tocar gairebé totes les branques, el basc recorda casos com el d’Andratx o tota la investigació que finalitzà amb un president del Govern balear, Jaume Matas, condemnat. Urbanisme i medi ambient representen una dosi d’experiència que el fa, després de 30 anys a l’Arxipèlag, una de les persones amb més coneixement sobre els darrers esdeveniments. Precisament, i en referència al vessament de fuel d’un creuer al port de Palma, Salazar intueix que, “per les dimensions del vessament i com es va gestionar tot, crec que acabarà amb una sanció administrativa”.

Finalment, el fiscal antidroga de les Illes Balears secundarà la vaga convocada per al 22 de maig que reivindica “més recursos humans i materials” per a tota l’administració, i confia que les institucions “prioritzin l’atenció als toxicòmans, discapacitats, dependents i malalts mentals”.

stats