TEMPORADA DE FIRES

Un Firó amb més seguretat que mai

Moros i cristians s’enfronten, un any més, en la batalla final, que tindrà accés limitat a les 8.000 persones acreditades

El simulacre final és a punt d’arribar. Després d’una setmana farcida de celebracions, els veïns de Sóller esperen ara amb orgull i eufòria un dels actes més significatius de les festes del poble: el Firó.

A les 15 h ja s’espera el toc de campanes. És senyal que s’han albirat les naus enemigues i que els pagesos s’han d’arreplegar a la plaça dels Estibadors. Començarà així un llarg capvespre de lluites per rememorar la històrica batalla de l’11 de maig de 1561, quan els sollerics, guiats pel capità Angelats, lluitaren contra les tropes corsàries d’Eludj Alí.

Un any més, el capità Angelats proclamarà la victòria. Un any més, les Valentes Dones, interpretades per Mar Umbert i Bea Borràs, seran una figura essencial durant tota la jornada. La tradició no varia i la història és la mateixa. L’èxit i la saturació de gent, però, d’una festa molt popularitzada els darrers anys obliguen a prendre prevencions abans innecessàries.

Més restriccions i controls

El batle de Sóller, Jaume Servera, afirma que el fet que enguany el túnel per accedir al poble sigui gratuït no és determinant, perquè “els darrers anys ja venia una gentada”. Una de les mesures de seguretat incorporades per l’Ajuntament arran de la saturació de la festa és limitar l’accés a 8.000 persones a la plaça de la Constitució, on té lloc el simulacre final. Ja fa uns anys que hi ha agents als accessos per controlar que els assistents tinguin la polsera identificativa requerida, i enguany se n’hi suma un més. Servera afirma que està “disposat a compartir la festa amb la resta dels pobles”, però que la saturació actual els fa prendre aquestes mesures restrictives.

Tot i que l’Ajuntament ha aprovat una normativa per regular la botellada, encara no estarà vigent durant la jornada de demà, segons informa Servera. No obstant això, la Guàrdia Civil realitzarà controls als cotxes que arribin al poble.

Els bars estaran tancats durant la batalla per respectar el Pla de seguretat. El batle explica que altres anys el públic (3.500 persones) es mesclava amb els participants (4.000) per anar a cercar begudes i que així es garanteix la separació d’ambdues parts. Finalment, agraeix la feina feta per Pagesos Firó. “Era una festa molt tancada fins que començà a organitzar-la la gent del poble i ara és un èxit”, reconeix.

EDICIÓ PAPER 19/10/2019

Consultar aquesta edició en PDF