AFICIONS
Societat 26/05/2018

Fidels ‘fandoms’ capaços de fer qualsevol cosa per la seva passió

Els friquis de Mallorca elebren el Dia de l’orgull ‘geek’ amb molts projectes a la vista

Aina Solano
3 min

PalmaFriqui, de l’anglès freaky, i aquest de freak, ‘extrany’, ‘extravagant’, ‘estrafolari’, és un terme col·loquial per referir-se a una persona les aficions, el comportament o el vestuari de la qual són inusuals. El conjunt d’aficions minoritàries pròpies dels friquis s’anomena friquisme o cultura friqui. Al conjunt dels friquis o seguidors de la cultura friqui se’l denomina fandom. Aquest divendres 25 de maig es va celebrar el Dia de l’orgull geek o friqui.

“Si t’hi fixes ja hi ha friquis a qualsevol dels mons”, assegura Neus Morey, responsable de la llibreria Norma Còmics de Palma, referent del món friqui a les Balears i punt de trobada els dissabtes a l’horabaixa del grup Frikis de Mallorca. “Jo associi la paraula friqui a algú que té una afició apassionada”, afegeix.

Norma Còmics va néixer fa 23 anys de la idea del seu germà Tomeu Morey, avui acoloridor de DC Comics. La llibreria, que gestiona Neus amb els seus germans Joan Miquel i Daniel, està especialitzada en tot el món del còmic i també ven articles de marxandatge.

L’impacte de la gran pantalla “ha afectat la lectura de còmics”, assenyala Neus Morey. L’estrena de pel·lícules de superherois “ha creat nous lectors, de la mateixa manera que ho ha fet la plataforma de televisió Netflix”, que té “un gran ventall de pel·lícules d’anime i sèries”. Tot plegat “ha fet que apareguin nous lectors, que s’apropen al còmic perquè volen aprofundir en allò que han vist a la televisió”, explica Morey, qui assegura que el seu principal target de client té entre 16 i 35 anys.

Les tendències per als amants del friquisme es mouen “entre tot el que està relacionat amb la pel·lícula Los vengadores Infinity War, el Thanos, tot el que fa referència a l’univers de Marvel i la continuació de Bola de drac: Bola de drac Súper. També en destaca tota la part de novel·la gràfica, que té més presència als mitjans de comunicació, i Star Wars, que “es traspassa de generació en generació”.

L’univers del videojoc

Al carrer de Pere d’Alcàntara Penya de Palma, la botiga El món d’en Kaito atreu un públic heterogeni des de fa tres anys. Està especialitzada en l’univers dels videojocs i, va ser la primera de tot l’Estat especialitzada en Bola de drac. Gaspar Nicolau, el seu gerent,i Pedro Conesa, varen començar “venent coses de segona mà fins que varen aconseguir tener un negoci propi”, explica el primer, mentre detalla que tenen una sala per jugar a videojocs i una zona per a jocs de taula. “El que més duim és marxandatge d’anime i videojocs. Treballam amb proveïdors estatals i internacionals”, afirma. Nicolau comenta que el videojoc que ara té més seguidors “és el Fortnite, un joc gratuït que et pots descarregar a PC’s Playstation 4. Fins i tot n’hi ha una versió per a smartphone ”. Per a Playstation, Call of war és un dels més venuts de la plataforma Playstation 4. Nintendo Switch acaba de llançar el joc Donkey Kong, Tropical Freeze, una nova versió millorada d’un joc d’una altra consola.

El perfil de comprador a El món d’en Kaito té entre 15 i 45 o 50 anys, tot i que ara “hi ha nins de sis anys que venen amb els pares per les figures”.

L’Associació d’Amics de la Ciència Ficció, fundada i presidida per Honorio Arribas, celebra enguany el 20è aniversari, i a la seva convenció Projecte 145 a Katmandú té previst dur a Palma, entre el 28 i el 30 de setembre, Alan Flyng, David Santana, Sandeep Mohan, Paul Markham, Andy Herd, Peter Roy i Marc Alec Rutter i també el dibuixant Enrique Vegas i els escriptors José Gracia, Germán Martínez, Gorka Salgado i Javier Ruilópez. Arribas, qui va començar a sentir passió per l’univers d’ Star Wars quan només tenia deu anys gràcies a un caça X-Wings de Luke Skywalker de jugueta que li varen comprar a la mítica jugueteria Babelín només per adquirir el cartró de la figura de Luke Skywalker traduït a l’espanyol (Luk Caminacielos).

“S’estan arribant a pagar entre 2.500 i 3.000 euros” per cada figura. Si el paquet de la figura no està obert, “se’n poden pagar fins a 15.000 o 20.000 euros”. Ho justifica dient “aquesta és molt cercada”, referint-se a alguna peça en concret, tot i reconèixer que “és una fricada molt grossa”.

L’Associació reuneix 220 socis i va ser mereixedora del Premi Nacional a la Millor Convenció d’Star Wars d’Espanya. Organitza xerrades, simposis i activitats “sempre enfocades a les famílies”. També té una vessant solidària: “Visitam infants amb càncer o malalties rares als hospitals”, explica Honorio. De la convenció Projecte 145 d’enguany se’n parlarà molt.

stats