Fernando Areal protegeix José María Rodríguez

El qui fou gerent dels comptes del PP i cunyat de Jaume Matas absol Rodríguez de qualsevol responsabilitat

"Pot ser que se li pagàs en negre, però si algú li va pagar vaig ser jo, ningú més". Amb aquestes paraules Fernando Areal ha exculpat José María Rodríguez. El cunyat de Jaume Matas i responsable econòmic del Partit Popular durant la legislatura del 2003 al 2007, època en que es varen produir els fets investigats en el cas Over Màrqueting, ha declarat com a testimoni durant el judici que se celebra aquest mes a la secció segona de l'Audiència de Palma.

L'interrogatori de la fiscalia s'ha centrat en una sentència dictada l'octubre del 2015 en què, segons un acord de conformitat entre les parts, Areal admitia haver-se reunit amb l'expresident del Govern Jaume Matas; el llavors secretari general del PP, José Maria Rodríguez, i l'empresari Daniel Mercado en una ocasió per fer pagaments opacs. "No va ser així perquè mai no ens hem reunit tots tres amb Mercado. Aquesta reunió no es va fer", ha declarat Areal per eximir de culpa dos dels investigats per haver pagat en negre un part de la campanya a Over. 

Pel que fa a l'acceptació de la sentència del 2015, explica que "la vaig firmar perquè era una conformitat i vaig assumir coses amb les quals no tenia res a veure", ha dit. "Quan la vaig llegir em va cridar l'atenció que hagués firmat allò, però com que era una conformitat...". Una de les jutges del tribunal ha demanat quina part de la sentència admet "els pagaments a Nimbus per la campanya del 2007 perquè era la manera més ràpida de tancar el procés", ha contestat. "I a Over Màrqueting?", ha afegit un advocat. "Pot ser que el 2003 hi hagués pagaments en efectiu a Over".

Altres testimonis

Durant la jornada d'aquest dijous també han declarat altres testimonis, com el dissenyador gràfic contractat per Over, qui ha assegurat que el seu cap, Daniel Mercado, solia reunir-se amb Jaume Matas i que l'empresa estava molt vinculada al Partit Popular, el seu únic client a Balears, lloc on s'obrí una delegació després que el PP guanyàs les eleccions del 2003. 

Per la seva banda, Ángel Fernández, auxiliar administratiu del departament de comptabilitat, ha confirmat que es fracturaven les factures perquè no arribassin als 12.000 euros, ja que així no havien de passar per concurs públic.

El director general de Comunicació del Govern 2003-2007, Joan Martorell, ha confirmat, com a testimoni, que la campanya publicitària d'oposicions a la CAIB facturada per una conselleria a Over s'havia pagat prèviament a l'empresa amb què el Govern treballava per fer tasques publicitàries, Mediterranea. 

EDICIÓ PAPER 11/07/2020

Consultar aquesta edició en PDF