EDUCACIÓ
Societat 29/06/2013

Feministes no veuen gens de sexisme en el vídeo de la vaga

El Lobby de Dones nega que faci apologia de la violència de gènere

A. Zurimendi
2 min

Palma.El polèmic vídeo elaborat per l'Assemblea de Docents en què animen a la vaga indefinida a les escoles a partir del curs que ve rebé ahir el suport de destacades activistes del feminisme mallorquí.

El Lobby de Dones va negar públicament que el vídeo contingui "cap tipus d'apologia del terrorisme". Una de les portaveus, Francisca Mas, defensà que la petició de retirar el vídeo "és una exageració" i demanà a l'Institut Balear de la Dona que no sigui "captiu" de grups ultra com l'Institut de Política Familiar de Balears (IPFB), que encetà la polèmica instant la Delegació de Govern a prohibir-ne la difusió.

Mas, així mateix, descrigué el vídeo com "un document reivindicatiu i res pus", i va afegir: "No hi observam gens d'apologia de la violència de gènere, és una al·legoria, una cosa figurada".

Per una altra banda, els autors mateixos del vídeo intervingueren ahir en la polèmica i en defensaren el contingut. De fet, des del comitè de vaga de l'Assemblea de Docents emmarcaren la controvèrsia en "una campanya de criminalització contra nosaltres orquestrada pel Govern balear". Però, més enllà de presentar una defensa de la seva actuació, els professors lamenten que les dones víctimes de violència masclista s'hi hagin vist involucrades. "Volem expressar el nostre rebuig més absolut contra aquest intent de banalitzar un problema tan greu i de conseqüències tan dramàtiques en el nostre país com és de la violència de gènere", digueren.

A més a més, asseguren que els sembla igualment greu "que s'utilitzi aquest tema, de gran sensibilitat social, per intentar criminalitzar el col·lectiu docent i per desviar l'atenció d'allò que es denuncia: el desmantellament del sistema d'educació pública".

Finalment, l'Assemblea féu befa de l'estratègia del Govern balear i de l'Institut Balear de la Dona: "Esperam que des de l'Executiu no denunciïn també els directors de les pel·lícules de les quals s'han agafat les imatges ni els cines que les reposin, videoclubs que les lloguin o canals de televisió que gosin emetre-les".

Educació no pot actuar

Malgrat que la Conselleria d'Educació no ha volgut fer comentaris respecte del vídeo en qüestió, sí que subscriu la posició de l'Institut Balear de la Dona. Ara bé, no li resultarà fàcil actuar contra el vídeo, ja que en principi no té gaire competències en la matèria. En realitat, només podria prohibir (o sancionar, en cas que finalment es fes) l'emissió d'aquest vídeo dins l'aula d'una escola.

stats