PREMIS PRINCESA D'ASTÚRIES

Felip VI demana "màxima rectitud" a les institucions

Reclama també fer "un gran esforç nacional d'entesa i concòrdia" per superar la pandèmia

En ple xoc institucional entre el govern espanyol i el madrileny per la gestió de la pandèmia, així com per la renovació del Consell General del Poder Judicial, Felip VI ha demanat aquest divendres fer "un esforç col·lectiu, un gran esforç nacional, d'enteniment i concòrdia" per superar la crisi que ha provocat la pandèmia i, al mateix temps, ha advertit que la situació exigeix que totes les institucions actuïn "amb la màxima integritat i rectitud, perquè l'interès nacional passi per davant".

Així s'ha expressat durant una cerimònia de petites dimensions dels premis Princesa d'Astúries a Oviedo sense gairebé convidats, en què s'ha premiat en la categoria de la Concòrdia els sanitaris que combaten el coronavirus. El rei ha remarcat que, ara que "tantes persones s'han enfrontat i continuen enfrontant-se a situacions tan greus i complexes" i "molts ciutadans senten una gran incertesa i preocupació per la seva situació econòmica", és necessari activar tot el talent, l'energia, la "capacitat de l'Estat" i una decidida voluntat de superació.

Però també ha subratllat que durant la crisi "la immensa majoria del poble espanyol està donant proves inequívoques de resistència i enteresa" i que aquesta actitud no pot ser "un esforç estèril ni caure en l'oblit", sinó que "exigeix" a totes les institucions estar, més que mai, al servei dels ciutadans. És a dir, ha posat deures a partits i institucions setmanes després de protagonitzar un xoc amb la Moncloa després d' alinear-se amb el Poder Judicial arran de la seva absència en l'acte de lliurament de nous despatxos judicials a Barcelona.

Primer acte de la reina emèrita des de la marxa de Joan Carles I

Tot i no al·ludir directament a cap institució, darrere de les frases era fàcil reconèixer el xoc entre la Comunitat de Madrid i el govern espanyol o l'esbroncada constant als plens del Congrés. També ha parlat en primera persona quan ha demanat "rectitud", després de l'escàndol per la fuga del rei emèrit a l'estranger en plena investigació per tenir comptes fora d'Espanya.

Abans del rei ha parlat la princesa Elionor, que ha assegurat que si una cosa ha après després dels mesos de confinament és "el sentit de la responsabilitat i la importància de la solidaritat gràcies a persones com les premiades, que són un exemple de com enfrontar-se a les dificultats". En l'acte, a més del rei i Elionor, hi han assistit la reina Letícia, la infanta Sofia i també la reina emèrita, en el primer acte públic amb la família reial des de la marxa de Joan Carles I.

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF