La Federació de Veïns de Palma ja tramita sis sol·licituds de denúncia de lloguer turístic il·legal

A més, des que dilluns s'oferiren per denunciar-lo, han observat que s'han donat de baixa nous pisos de l'oferta vigent

"En dos dies, d'ençà que vàrem presentar la iniciativa [de denunciar el lloguer turístic il·legal], ja hem rebut sis sol·licituds de denúncia", explica el president de la Federació de Veïns de Palma, Joan  Forteza. Dilluns, impulsaren públicament el seu oferiment perquè els residents afectats per aquesta casta d'oferta puguin denunciar-ho de manera "confidencial, encara que no anònima". Destaca, a més, que altres anuncis ja s'han retirat de l'oferta després de comunicar la iniciativa.

Segons explica  Forteza, l'objectiu és tancar el cercle que obriren amb la prohibició de l'arrendament de pisos a Palma. Barris com Son Cotoner i Son  Espanyolet en són els més afectats, atès que  molts unifamiliars es reformen per albergar multitud de persones, de manera que "converteixen en un hotel plantes baixes amb piscines als terrats", precisa. Això es tradueix en un increment considerable de la població del barri els mesos més turístics, la qual cosa genera conflictes.

D'aquesta manera, la Federació, que representa el 90% de les associacions que hi ha al centre i a la perifèria palmesana, facilitaria el tràmit per "comunicar" formalment les queixes a la Conselleria. No solucionarem el problema, però serem un element per ajudar i pressionar el Govern perquè faci més feina en aquest sentit " , assenyala el president.

Les persones que vulguin denunciar el lloguer turístic de qualsevol plurifamiliar (actualment prohibit) o en els unifamiliars que no tinguin autorització podran demanar cita prèvia en el correu electrònic federacioveinspalma@gmail.com o en el telèfon 971 718 555; hauran de lliurar una foto de l'immoble i la ubicació, però com més detalls que acreditin l'allotjament de turistes, millor.  Forteza  espera poder atendre una trentena de denúncies setmanals. 

Opinions divergents

El president de l'agrupació ciutadana Ciutat de l'Arenal, Biel Barceló, explica que aquesta entitat no forma part de la Federació de Veïns de Palma, però que com a zona especialment afectada pel lloguer turístic il·legal troba la iniciativa proposada un " postureig ", ja que dubten de la seva efectivitat real.  Per Barceló, "això és un treball que han de fer els inspectors i les institucions, no les associacions de veïns". 

Segons les sensacions que els transmeten els veïns, Barceló afirma que "hi ha empresaris estrangers de la nit que tenen molts de pisos en propietat per llogar a turistes o treballadors que duen per fer feina només a l'estiu".  A més, el president veïnal opina que "la gent d'aquí ha deixat de llogar, però els estrangers ho continuen fent, o bé perquè no els sancionen o, en cas de fer-ho, perquè guanyen tant que no els importa". 

EDICIÓ PAPER 14/09/2019

Consultar aquesta edició en PDF