QUÈ ES COU PER MENORCA?

Farmers Way, el valor de conèixer el que es menja

Sa Cooperativa del Camp, de Menorca, després de crear la seva franquícia Farmers & Co., que és la botiga de la gent del camp de Menorca, Mallorca, Eivissa i Formentera, ha creat una nova iniciativa que amb el nom de Farmers Way, que organitza visites a les finques productores de les quatre illes amb l’objectiu de conèixer de primera mà el producte, la seva elaboració i la seva qualitat.

Si les Illes Balears ens diferenciem d’altres comunitats en matèria de producte local, és perquè aquí tenim unes característiques de sòl i una pagesia única que fan que el que es produeix a les nostres illes sigui un producte únic, que Sa Cooperativa del Camp, mitjançant aquesta nova iniciativa de Farmers Way, vol donar a conèixer de primera mà, mostrar com s’elaboren, qui els fa i, a la vegada, posar en valor el producte local, destacar-ne la qualitat i que no sols arribi als residents d’una sola illa, sinó a totes quatre.

Segons ens explica Tolo Mercadal, de Sa Cooperativa del Camp, el que fan és organitzar visites a les finques associades de Menorca, Mallorca, Eivissa i Formentera per poder viure-hi una experiència diferent, per conèixer la història i les persones que hi ha al darrere de cada producte, tot oferint experiències inoblidables en les quals els clients de Sa Cooperativa i aquells que sol·licitin participar-hi poden veure i, en alguns casos, participar en el procés d’elaboració i en el funcionament de les finques, a més d’estar en contacte amb els productors i els animals. També hi ha la possibilitat que aquestes visites i activitats, si es demana i es reserva, acabin amb una degustació de productes locals.

Ser pagès per un dia
Tolo Mercadal, Tònia Bosch i Lucia Pons, alguns dels principals impulsors d’aquesta activitat que ha aconseguit diversificar la renda de la pagesia de les illes, creuen que Farmers Way serà tot un referent no sols per conèixer la vida i el producte de la pagesia, sinó una eina didàctica i a la vegada compromesa amb la conservació del nostre hàbitat i en el foment del consum del producte local.

Mercadal i Bosch ens expliquen que tant els menorquins residents com aquells mallorquins que volen venir a passar un cap de setmana a Menorca, ara tenen un nou ventall d’activitats relacionats amb la natura, el camp i el producte local, a més de la gastronomia.

Farmers Way ofereix des de visitar un lloc menorquí per conèixer com s’elabora el formatge de Menorca i els seus secrets a una passejada a cavall per la Menorca més autèntica passant per visites, tallers i activitats personalitzades, segons el grup.

Són 15 activitats que van des de l’elaboració de formatge de Menorca a la mozzarella que es fa a Menorca o bé ser pastor d’ovelles per un dia. Es pot descobrir el sabor i com es recol·lecta la mel de Menorca, visitar les salines de Fornells per viure i saber la importància que va tenir la sal o conèixer el safrà, que és l’or vermell de Menorca.

Hi ha tallers per conèixer l’origen de la salsa maonesa o per fer un tast de licors artesans, passant per altres tasts com el de rebosteria tradicional de Menorca i els vins i les cerveses artesanes.

També hi ha activitats que es poden realitzar en cases particulars, finques i hotels, a més de dinars o sopars privats en finques privades o demostracions de cuina en directe amb cuiners de l’illa.

EDICIÓ PAPER 20/07/2019

Consultar aquesta edició en PDF