Familiars de víctimes d'atropellaments demanen la instal·lació de sistemes de detecció d'alcoholèmia en els cotxes

Són sistemes que, per mitjà de la respiració del conductor, detecten el nivell d'alcohol que ha consumit i, si és superior al permès, el vehicle no arranca

Familiars de víctimes d'atropellaments han demanat aquest dimecres la instal·lació de sistemes de detecció d'alcoholèmia en tots els cotxes que es fabriquin a Europa. El pròxim 21 de març, el portaveu d'aquestes famílies, José Fernández, sol·licitarà al Parlament Europeu que s'instal·lin sistemes que, per mitjà la respiració del conductor, detecten el nivell d'alcohol que ha consumit. Si aquest nivell d'alcoholèmia és superior al permès, el cotxe no arranca.

Els familiars assenyalen que si aquesta millora ja està inventada en algunes marques comercials, "per què no incorporar-la en tots els cotxes que es fabriquin a partir d'ara?". "Evitaria moltíssimes morts a la carretera, tant dels vianants o ciclistes com dels mateixos conductors. Se salvarien milers de vides. Per tot això, iniciam una nova campanya de recollida de signatures a través de change.org perquè ens ajudin a arribar a Europa amb el suport popular necessari", ha exposat el portaveu.

De la mateixa manera, José Ferrer, padrí de Paula Fornés, la jove que va morir atropellada a sa Ràpita el juny passat, ha subratllat que volen donar les gràcies i valorar la importància de les 300.000 signatures recollides que han servit perquè s'aprovàs al Congrés dels Diputats la modificació de la llei perquè es produeixi un enduriment de les penes.

Fins ara, les penes de presó eren d'entre un a quatre anys, i la majoria de vegades, afirma Fernández, "el conductor no ingressava a presó perquè la pena sempre s'acabava reduint a un any o un any i pocs mesos". Amb la modificació, els càstigs poden arribar a ser d'entre quatre i sis anys si hi ha un mort i ferits greus i d'entre sis i nou anys si l'accident provoca la mort de més d'una víctima.

No obstant això, els familiars no estan satisfets del tot amb la nova llei. "Tot i que es produeix un enduriment de les penes, aquest no és aplicable en el cas d'un únic mort (que es manté d'un a quatre anys), com si la mort es mesuràs al pes", ha destacat el portaveu.

Els familiars han recordat que l'enduriment de les penes "no retornarà els nostres fills, germans o nebots, ni mitigarà el dolor de la pèrdua", però han assegurat que estan agraïts i disposats a mantenir la seva lluita per evitar que altres famílies hagin de sofrir el que estan sofrint ells.

EDICIÓ PAPER 22/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF