Societat 20/11/2019

La UIB es defensa de l'acusació de no fer prou pel cas del catedràtic d'Ètica coaccionador

Estudiants de la Universitat defensen la professora a qui va fer 'mobbing' i reclamen l'expulsió dels agressors

Ara Balears
3 min
Imatge del judici

PalmaLa UIB ha fet públic aquest dimecres un comunicat per defensar-se de l'acusació de no haver fet prou pel cas de Miquel Beltrán, el catedràtic d'Ètica del Departament de Filosofia condemnat a sis mesos de presó per coaccions a una companya, i sobre el qual hi ha una ordre d'allunyament, d'indemnització i d'inhabilitació especial. Cal recordar que la condemna inicial, la qual es va fer pública al juliol passat, va ser d'un any i que posteriorment es va rebaixar a sis mesos perquè Beltrán va ser absolt del delicte d'assetjament.

En el comunicat, la Universitat recorda que el 12 de novembre "es va obrir un procediment disciplinari al professor Miquel Beltrán" i que el Consell de Direcció "va acordar traslladar el doctor Beltrán a un despatx de l'edifici de la Riera" com a "mesura cautelar".

"La UIB ha pres totes les mesures que s'han considerat adequades per fer front a la situació plantejada", continua el comunicat, en el qual també es destaca que es va fer "un informe de riscos laborals que va donar peu a l'aplicació de mesures correctores". A més, des de la Universitat es destaca que la institució "ha col·laborat en l'aclariment dels fets durant el temps que el cas ha estat en seu judicial".

Estudiants critiquen la resposta de la Universitat

Diferents entitats estudiantils de la UIB han signat un comunicat en què han mostrat el suport a la professora que va denunciar per assetjament el catedràtic d'Ètica del Departament de Filosofia, qui ha estat jutjat i condemnat finalment per coaccions. En el text també demanen l'expulsió immediata dels agressors i critiquen la resposta davant d'aquest cas per part dels dirigents de la UIB, qualificats com a "perfectes perpetuadors dels privilegis del sistema patriarcal".

L'escrit, que comença condemnant el masclisme dins de l'àmbit acadèmic: "Les estudiants creixem i aprenem en espais que haurien de ser segurs per a nosaltres, les dones", està firmat per la Comissió Feminista UIB, el Sindicat d’Estudiants dels Països Catalans, l'Associació de Representants de Psicologia, els Estudiants pel Canvi, Joves de Mallorca per la Llengua i Fridays for Future Mallorca.

"Rebutjam i denunciam la injusta sentència, el fet que tant Miguel Beltrán com Andreu Jaume en quedin impunes i encara imparteixin classes a la UIB, la incompetència i la passivitat de la Universitat durant tot el procés d’assetjament, a més de la complicitat de figures com el vicerector, degà i caps de departament, entre d’altres", afirmen els estudiants.

Recorden que el professor Miquel Alexandre, testimoni de l’assetjament laboral, va assegurar que la raó per la qual la professora va haver d’acudir al jutjat va ser "l’absoluta inacció de la direcció de la UIB". També assenyalen que la resposta institucional durant aquest llarg temps s’ha basat en el qüestionament de l’agredida. Afirmen que "no s’han posat del costat de la professora en cap moment del procés judicial, ni tan sols quan hi ha hagut una sentència ferma, sinó que, contràriament, els agressors han estat elevats a càrrecs de responsabilitat durant aquests quasi set anys i han gaudit del suport i la impunitat que els dirigents de la UIB els proporcionaven".

Destaquen alhora que "no es van activar en cap moment les mesures del Pla d’igualtat, que ha resultat no ser més que paper banyat en lloc d’una garantia per la defensa dels drets de les dones dins la Universitat".

El text explica que la professora va patir "episodis d’assetjament sistemàtics: ha estat insultada, perseguida i fins i tot amenaçada de manera anònima a través del telèfon i de correus electrònics en els quals se li exigia que renunciàs a la seva assignatura i se l’acusava de plagiar la seva tesi doctoral". En les agressions, diuen, hi té una gran importància la figura del “secretari de Beltrán”, el qual la perseguia pels passadissos de la facultat, la insultava, li feia gestos obscens i l’assetjava quan circulava pel campus.

Critiquen que les autoritats acadèmiques de la Universitat es posicionaren clarament del costat dels agressors, ja que tant Miquel Deyà, degà de la Facultat de Filosofia i Lletres, com Joan Lluís Llinàs, cap d’estudis del Departament de Filosofia, i Maria Antònia Carbonero, actual cap de Departament, varen declarar al judici com a testimonis a favor dels agressors.

Alerten que a Beltrán se li va imposar una ordre d’allunyament d’una distància de 200 metres durant dos anys, "la qual no s’està complint, ja que Beltrán continua fent feina no sols a la mateixa facultat que la professora, sinó que fins no fa gaire tenia el despatx al mateix edifici que ella".

Els estudiants acaben el comunicat assegurant que "sempre ens trobaran al capdavant per defensar i lluitar per assolir una societat realment feminista. Volem donar tot el nostre suport a la professora Lucrecia Borges, que no està sola, que totes estam amb ella, disposades a lluitar per la seva causa, que és nostra també", conclouen.

stats