Societat 05/10/2019

Dues pluges d'estrelles protagonitzaran el cel nocturn d'aquest octubre

Les pluges dels Dracònids i els Oriònids protagonitzaran els esdeveniments astronòmics de l'octubre

Marc Gassó
2 min
Imatge d'arxiu circumpolar des del Castell de Sant Iscle, Vidreres / JAUME MOS

BARCELONADimarts, 8 d'octubre, es donarà la primera pluja d'estrelles d'aquest mes: els Dracònids. És una de les pluges de meteors més febles que hi ha. Només produeix uns 10 meteors/hora i la fan els trossos de pols deixats pel cometa "21P Giacobini-Zinner". És una pluja inusual, ja que la millor visualització és a primera hora del vespre i a la nit, en comptes de ser-ho a primera hora del matí com la majoria de les altres pluges. El seu màxim aquest any serà la nit del 7 al 8 d'octubre. Es podrà observar bé, el cel estarà bastant fosc ja que la lluna marxarà a la 1.27 h. Els meteors irradiaran de la constel·lació de Draco –des del nord-oest–, però podran aparèixer en qualsevol part del cel.

D'altra banda, el 21 i el 22 d'octubre arribarà la segona pluja de meteors: els Oriònids. Sol tenir una mitjana de fins a 20 meteors/hora en el seu apogeu. La produeix la pols estel·lar deixada pel cometa Halley. Aquest any arriba al seu punt màxim la nit del 21 i durant la matinada del 22 d'octubre. La millor visualització serà des d'un lloc fosc passada la mitjanit. Els meteors irradiaran de la constel·lació d'Orió –a l'est–, però, igual que els Dracònids, poden aparèixer en qualsevol part del cel.

L'últim esdeveniment astronòmic arribarà el 27 d'octubre, quan tindrem Urà en oposició. El planeta blau i verd brillarà més que en qualsevol altra època de l'any i es podrà veure tota la nit. Al principi de la nit apareixerà per l'est i durant la nit farà una transició similar a la del sol. Al llarg de la matinada i els primers minuts de l'alba es veurà com marxa per l'horitzó oest del cel.

La Lluna

Demà, 6 d'octubre, la Lluna arribarà al quart creixent i la propera lluna plena serà el 14 d'octubre, quan sortirà a les 19.55 h i es pondrà a les 8.18 h, quan ja sigui clar. El quart minvant es donarà el proper 21 d'octubre i la lluna nova coincidirà pràcticament amb el canvi d'horari hivernal, el pròxim 27 d'octubre. A les 3 h passaran a ser les 2 h. Al llarg d'octubre també es podran observar Saturn i Plutó a la dreta de la Lluna. Neptú també es podrà veure al cel durant totes les nits del mes mirant cap al sud.

stats