Publicitat
Publicitat

PALMA

Emaya renovarà d’una sola vegada els 8.336 contenidors repartits per la ciutat

La gerent Imma Mayol planifica fer la compra d’aquí a un any i establir un nou sistema de recollida

L’empresa municipal Emaya renovarà d’una sola vegada tots els contenidors de recollida de fems repartits per la ciutat. Segons les dades actualitzades per la nova direcció, en aquests moments hi ha 8.336 contenidors de diferents tipus instal·lats en els carrers del municipi. La planificació feta per la gerent Imma Mayol preveu fer la compra conjunta dels nous recipients d’aquí a un any, dins una estratègia per establir en aquest un nou sistema de recollida de fems que implicarà també la compra de nova maquinària.

El mal estat dels contenidors de Palma, la seva antiguitat i poca accessibilitat són unes de les principals mancances en el servei de neteja observat per Mayol d’ençà que ha accedit a la gerència d’Emaya. En l’entrevista publicada ahir a l’ARA Balears, la gerent advertí que considera que es tracta d’uns dels principals focus de degradació urbana i brutor de la ciutat. “Els contenidors es converteixen en petits abocadors a la ciutat perquè la gent hi deixa coses malament, però vull posar la nostra responsabilitat en primer lloc”, digué sobre això Mayol.

Amb la renovació total de la xarxa de contenidors d’un sol cop se cerquen distints objectius. En primer lloc, que representi un impacte i la ciutadania sigui conscient de l’inici d’una nova etapa en el sistema de recollida de fems de Palma, i sobre això Mayol parla de fer un “resset ”. Ara mateix es col·loquen 280 nous contenidors adquirits per l’anterior direcció, però repartits entre tota la xarxa; això gairebé no s’aprecia. En segon lloc, es vol implantar un únic model de contenidor, més modern, accessible i fàcil de mantenir. Ara mateix conviuen en els carrers de Palma fins a cinc tipus de recipients per al fems diferents, alguns d’ells amb més de 20 anys d’antiguitat.

Amb un sol model de contenidor, també es pot unificar la maquinària per a la recollida de fems. D’aquí que es vulgui fer coincidir amb la implantació d’un nou sistema de recollida, que inclourà també algunes de les premises que s’ha fixat la nova direcció en la gestió de residus d’Emaya: augmentar la recollida selectiva i el reciclatge, i introduir la matèria orgànica. Emaya també preveu, i això es començarà a fer ja passat aquest estiu, un nou sistema de recollida d’objectes voluminosos i trastos vells. Ara mateix existeix un doble servei per a aquesta recollida -a domicili i al costat dels contenidors-, la qual cosa Mayol considera que l’encareix i que provoca degradació urbana per la presència continuada de trastos al carrer.

Inversió i renovació en 10 anys

Per fer front a l’elevada inversió que representarà la substitució de tota la xarxa de contenidors i la major part de la maquinària del sistema de la recollida de fems, la nova direcció d’Emaya prepara un pla d’inversió, que es presentarà abans d’acabar enguany, amb uns 40 milions d’euros per al 2015. Mayol admet que s’ha trobat una empresa municipal “sanejada” i que per això ara té marge per augmentar la capacitat d’inversió “amb recursos propis, recorrent una mica a l’endeutament i demanant que les altres administracions assumeixin els seus compromisos”. Per planejar l’amortització de la inversió i evitar una nova degradació de la xarxa de contenidors de cara al futur, s’establirà una vida útil de 10 anys per als nous recipients perquè siguin renovats en arribar-hi.