Societat 16/07/2020

"Hi ha transmissió comunitària, és preocupant", afirma Fernando Simón

Els brots de l'Aragó i Catalunya disparen els contagis a l'Estat

M.f.f.
3 min
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, en roda de premsa al ministeri de Sanitat.

MadridLa xifra de nous contagis per coronavirus a l'Estat continua en augment fins a sumar un nou rècord des de la fi de l'estat d'alarma: 580 nous positius en 24 hores, segons l'últim recompte del ministeri de Sanitat, mentre que ahir dimecres eren 390. L'Aragó i Catalunya continuen aglutinant la majoria dels nous casos, fins al 70% del total. A l'Aragó 266 nous positius i a Catalunya 142. Cal tenir en compte que les xifres que exposa Madrid són diferents de les que dona Catalunya perquè els mètodes de càlcul que s'utilitzen són diferents, tot i que la interpretació de fons de les dades és la mateixa. "Hi ha transmissió comunitària. És preocupant", ha dit el director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries, Fernando Simón, si bé ha afegit que de moment els brots estan molt controlats i no s'està detectant una expansió per altres territoris de l'Estat.

De fet, les hospitalitzacions per coronavirus tendeixen a la baixa –196 durant l'última setmana–, també a l'UCI –17 al conjunt de l'Estat–, i Simón ha assegurat que l'Hospital Arnau de Vilanova a Lleida és l'únic que ha notat un important increment de casos. Durant l'última setmana ja s'han diagnosticat fins a 5.128 nous positius a l'Estat, dels quals 1.023 són amb la data d'inici de símptomes aquests últims set dies. Pel que fa a les morts, el ministeri n'ha registrat nou l'última setmana, tres més respecte a ahir dimecres.

55.000 sospitosos en una setmana i 158 brots actius

Els rastrejadors també estan veient com se'ls acumula la feina setmana rere setmana. Si l'anterior van detectar uns 47.000 sospitosos, aquesta setmana han ascendit a 55.000 i hi ha un total de 158 brots actius. La majoria de nous contagis, però, al voltant d'un 40%, provenen d'un 10% dels brots, els que afecten sobretot temporers. Simón ha explicat que s'han fet proves PCR en un 92% dels casos. Dels nous positius, un 35% són contagis a partir d'un contacte estret, mentre que la setmana anterior suposava entre un 28% i 35% dels casos. Però la dada més important que ha destacat l'epidemiòleg és que un 47% dels nous infectats són casos asimptomàtics.

De tota manera, cada vegada baixa més l'edat mitjana dels contagiats: si la setmana passada era de 50,5 anys en el cas de les dones i 46,6 en el dels homes, ara ja és de 50 i 46 anys, respectivament. Dista molt del moment àlgid de la pandèmia, quan se situava als 62 anys. Simón ho ha atribuït al fet que la majoria dels nous contagis que s'estan produint és per l'afectació entre temporers i també en l'oci nocturn, mentre que en les residències i als hospitals s'han pres moltes mesures de protecció. La resta són contactes estrets entre familiars i per això continua en quatre la xifra de persones vinculades.

Per què són diferents les dades de Catalunya i l'Estat?

Mentre Simón ha assegurat que avui a Espanya s'han detectat 580 casos en 24 hores, el departament de Salut ha informat que avui s'han notificat 1.293 contagis nous en el còmput total –355 més que ahir–. D'aquesta manera, les xifres del total d'Espanya semblen no quadrar amb les de Catalunya (que són molt més altes), però el motiu es deu a la diferència en la manera de calcular.

El ministeri de Sanitat només recull les dades de les comunitats autònomes que corresponen a PCR positives d'aquell mateix dia. Aquestes són les dades que els faciliten des de Salut Pública de cada comunitat. En canvi, la informació que trasllada el govern català a la ciutadania inclou, en el recompte diari el còmput total de casos positius, siguin per PCR, detectats per via epidemiològica, per tests serològics o bé diagnosticats per metges en un hospital o CAP. Per això la xifra que trasllada el departament de Salut és molt més alta, perquè no es limita només a les dades de Salut Pública i inclou una fotografia més àmplia de l'estat de la qüestió. Aquest còmput total, doncs, es notifica dia a dia però no tots els positius corresponen a les últimes 24 hores, sinó que són casos notificats avui però corresponents a diversos dies diferents.

Paral·lelament a aquesta dada global, Catalunya també recull a través de Salut Pública les dades únicament de PCR positives del dia en curs, que són les que trasllada diàriament a Madrid per al recompte estatal.

stats