SALUT
Societat 26/04/2019

Eivissa, un paradís per a les pseudoteràpies

L’ARA Balears destapa alguns dels centres que ofereixen tractaments al marge de la legislació sanitària i que prometen curar el VIH o el càncer

Inma Saranova
8 min
Eivissa, un paradís per a les pseudoteràpies

EivissaQuan al final de la dècada dels 60 els moviments d’esquerres dels Estats Units es van escindir entre els més contestataris -com els Black Panters i Students for a Democratic Society- i els més laxos -els hippies -, pocs podrien haver imaginat que l’amalgama ideològica d’aquests darrers acabaria sent un dels trets més definitoris d’una petita illa de la Mediterrània, Eivissa. Però aquells hippies que hi van arribar fa mig segle des d’altres punts d’Europa i fins i tot dels Estats Units hi han deixat una petjada més que palpable. No es nota només en els mercats ambulants que esquiten l’illa en una mena de paròdia dels hippies originals, també en queda el rastre en empreses, entitats i individus que, en ple 2019, s’aprofiten d’aquella herència per fer negoci amb tota mena de pseudoteràpies. Amb una simple cerca a Google es pot veure que a Eivissa s’hi ofereixen tractaments de xamanisme, sanergia, vidència, registres akàixics, biomagnetisme, astrologia tibetana, bioneuroemoció, bioenergètica i fins i tot quàntics, entre molts més.

El secretari d’ARP-Societat per a l’Avanç del Pensament Crític i director de la revista El Escéptico, Juan Rodríguez, té clar que l’herència hippy té relació amb la proliferació de les pseudoteràpies a Eivissa. “La creença en aquest tipus de pseudociències ja és tan estesa que no es pot associar de manera concreta a cap grup social determinat”, reconeix Rodríguez, però afegeix que sí que es pot vincular “a grans trets amb estils de vida alternatius”. Aquí hi encabeix l’herència hippy però també els neorurals, estils de vida, diu, que sovint comporten “practicar, o com a mínim mostrar simpatia, per tot el que es presenti amb l’embolcall de tradicional, mil·lenari, oriental o natural, sense sotmetre-ho a cap anàlisi crítica i rigorosa de la seva validesa”. És més, en aquests ambients, afegeix Rodríguez, habitualment es veu amb recel “tot el que s’adjectiva de tecnològic, artificial, científic i modern”.

La vicepresidenta en funcions per Eivissa del Col·legi Oficial de Metges de les Illes Balears (COMIB), Montserrat Viñal, nota l’halo místic de l’illa en la reticència de molts pacients cap als medicaments avalats científicament. “Ho he viscut intentant medicar un pacient amb efectes secundaris de consum d’èxtasi”, recorda; “quan li vaig voler administrar medicació per disminuir-li la freqüència cardíaca, em va contestar que no volia drogues”. “O sigui -conclou perplexa-, consumia èxtasi però no diazepam”. La doctora del Centre de Salut de Vila Carmen Costa afegeix, sobre les pseudoteràpies que proliferen a l’illa, que tot i que “a vegades poden ser eficaces en alguns pacients, a diferència dels tractaments reconeguts pel mètode científic, en general les teràpies alternatives comparteixen l’absència d’estudis científics de qualitat que les avalin”.

Imants per curar-ho tot

El biomagnetisme l’impulsa el mexicà Isaac Goiz Durán, que afirma en el currículum que consta a la seva web que va estudiar medicina i que té un doctorat en Medicina Bioenergètica de la Universitat Internacional d’Oxford. Goiz manté que el biomagnetisme pot curar el Virus de la Immunodeficiència Humana (VIH) i el càncer, per exemple. Goiz explica a la web que “el PH intern del cos es pot modificar usant imants de baixa potència per retornar-lo al PH natural, destruint l’ADN dels virus i els bacteris”. Cap estudi científic l’avala i, de fet, els títols de la Universitat Internacional d’Oxford -que no té cap relació amb la reconeguda Universitat d’Oxord- no els reconeix l’administració britànica que verifica els centres d’estudis superiors (Higher Education Degree Datacheck). Tot i això, molts establiments d’Eivissa ofereixen teràpies amb biomagnetisme, com el Budoka Center.

Aquest negoci surt al directori IbizaesWellness.com, que gestiona el Consell d’Eivissa amb la col·laboració de cinc ajuntaments de l’illa per “impulsar el turisme de benestar, bellesa, salut preventiva, esport, naturalesa i sostenibilitat” donant visibilitat a les empreses i projectes del sector. Fins que l’ARA Balears n’ha alertat el Consell el centre sortia a l’apartat de professionals del benestar. Al tancament d’aquesta edició hi continua constant, però com a gimnàs on es fan classes d’arts marcials, ioga, ball... i que també ofereix serveis de biomagnetisme i psicologia. Ja no hi surten els noms dels terapeutes, però, abans que aquest diari avisàs, al directori s’hi deia que al Budoka Center hi feien feina els terapeutes Pepe Moreno i Joan Roig, ambdós formats directament per Isaac Goiz. L’ARA Balears s’ha posat en contacte amb el centre per preguntar sobre el tractament contra el VIH i qui respon el telèfon ha afirmat que el biomagnetisme actua contra els virus i, per tant, també contra el VIH.

Davant d’aquest anunci, i ja identificat com un mitjà de comunicació, l’ARA Balears reclama parlar amb un dels terapeutes. Joan Roig respon a la defensiva. “Quan una teràpia funciona d’alguna manera cal desprestigiar-la perquè, si no, entraria amb massa potència dins del sistema i això no sempre interessa”, deixa anar. Tot i això, mig admet la manca d’evidències científiques: “No podem mentir dient que el biomagnetisme està demostrat científicament perquè, malgrat que està demostrat que funciona, encara hi ha certes llacunes”. Però insisteix en les propietats del presumpte mètode curatiu. “La realitat és que el biomagnetisme cura, he atès uns 30.000 clients i puc assegurar que en uns 20.000 els resultats han estat excel·lents”, declara a aquest diari. “Es demostra amb l’evidència que el biomagnetisme funciona fins i tot en malalties que la medicina clàssica tracta de cròniques o incurables”, remata.

Roig reconeix que el seu establiment no té llicència sanitària del Govern i es justifica d’una manera peculiar: “Nosaltres tractam, el biomagnetisme cura, jo no cur, per tant no és un centre de medicina; a més, sempre aconsellam seguir els tractaments mèdics perquè dins del món de les teràpies naturals hi ha persones que són autèntics kamikazes; nosaltres no recomanam ni tan sols per a un constipat que deixin els tractaments prescrits per metges”. Insisteix que amb el VIH obtenen “bons resultats” i que ell mateix n’ha aconseguit, però sempre entenent que el biomagnetisme és “una teràpia complementària”. “El doctor Goiz diu que cura el VIH, però ell és metge i els metges, ja se sap, tenen llicència per matar”, ironitza. La vicepresidenta del Col·legi de Metges demana als ciutadans que no abandonin els tractaments convencionals basats en el mètode científic. “Hem de ser responsables fins i tot quan parlam de persones que tenen un pronòstic vital curt, una patologia que no pot solucionar la medicina tradicional, i decideixen provar sort amb altres teràpies”, alerta Viñal, “en aquests casos també han de consultar-ho amb els seus metges abans de provar res de nou”.

Promoció pública

Juan Rodríguez avisa que la promoció d’aquestes teràpies no és innòcua i pot significar cometre una triple il·legalitat. D’una banda, explica, poden contradir el Reial Decret sobre publicitat i promoció comercial de productes, activitats o serveis amb pretesa finalitat sanitària, perquè “no serveixen per al que diuen que funcionen”. També vulnerarien la Llei d’ordenació de les professions sanitàries, diu, quan els que duen a terme aquestes teràpies no tenen les titulacions necessàries per exercir en el camp de la salut; i, a més, poden contravenir el Reial Decret que estableix les bases sobre autorització de centres i serveis sanitaris perquè, recorda Rodríguez, indica que els ha de dirigir un professional titulat i amb la col·legiació oficial que correspongui en cada cas, “cosa que molts pics no passa”.

No obstant això, a Eivissa de vegades fins i tot les institucions publiciten aquesta mena de teràpies. Així va passar a les III Jornades del benestar promogudes per Bienestar Ibiza CB i patrocinades per l’Ajuntament de Santa Eulària des Riu, que es van fer a l’octubre al Palau de Congressos d’Eivissa. Incloïen en el programa espais de tarot i sanació, sanació reconnectiva, diksha -una pretesa transferència d’energia que suposadament fa desenvolupar la consciència-, i reiki i angelical, entre d’altres. Ja llavors el col·lectiu de professors de Secundària va fer saltar l’alarma i va lamentar que el Consistori donàs suport a un acte així. El Col·legi Oficial de Psicologia de les Illes Balears (COPIB), a més, va alertar que aquest tipus de pseudoteràpies són “mètodes no validats científicament per a les intervencions en malalties o patologies psicològiques i dificultats emocionals”. Però aquestes jornades no són un cas aïllat, el COPIB fa temps que investiga casos d’intrusisme en “centres de benestar” de l’illa.

Registres akàixics i boles tibetanes

AyurVida ofereix a Eivissa sessions de registres akàixics, que defineix a la web com una via per accedir als “registres del viatge de l’ànima des del seu començament” i aconseguir així “una depuració kàrmica” que promou “una sanació energètica de patrons ancestrals o de les vides passades, buscant les causes i circumstàncies que et porten a comportar-te d’una manera concreta”. L’ARA Balears s’hi posa en contacte per demanar ajuda per a algú que té una depressió greu diagnosticada. Qui agafa el telèfon explica que “la terapeuta” que s’encarrega dels registres akàixics ara no és a Eivissa, però que se li pot demanar cita. Es diu Mayka Deva i “té un do especial”, assegura la veu. A la web de l’entitat hi ha el seu currículum, que indica que, a més de la formació en registres akàixics, té estudis en biomagnetisme.

AyurVida també ofereix tractaments contra el càncer. “En aquests casos, el millor és el doctor”, afirma qui atén aquest diari per telèfon, però tot i que sembla que hagi de recomanar una visita a un centre mèdic oficial, després d’una pausa afegeix: “El doctor Lama Jampa, monjo tibetà de tercera reencarnació”. L’home, explica, aplica una medicina de “boles tibetanes” que assegura que aconsegueix molt bons resultats en casos de càncer. En una telefonada posterior l’ARA Balears s’identifica com un mitjà de comunicació i un home aclareix que AyurVida no és una empresa, sinó una associació que, diu, investiga en teràpies alternatives i posa en contacte usuaris amb terapeutes sense cobrar ni un euro. Reconeix que també ofereixen espai perquè s’hi facin algunes de les teràpies, tot i que no tenen cap autorització com a centre sanitari. “Entenc que s’investigui tot, perquè hi ha molt d’estafador que es folra amb les teràpies alternatives i a Eivissa es ven molt de fum -reconeix-, però no cal ficar-nos a tots dins del mateix sac”.

A la web de l’associació també s’hi publicita una terapeuta craniosacral, Beatriz Martín, amb un currículum que diu que és llicenciada en Biologia i que cursa un postgrau en Bioneuroemoció. L’únic postgrau que es fa a Espanya sobre aquesta presumpta teràpia és el d’Enric Corbera Institute. Corbera és el principal defensor de la bioneuroemoció, segons la qual totes les malalties les causen conflictes emocionals sense resoldre i es poden curar sense la medicina convencional. Corbera, que acumula polèmiques per aquesta pràctica, és membre del Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, que ha harribat a fer dos comunicats públics en què se’n desentén. “La bioneuroemoció no respon a cap cànon modèlic acceptat per la ciència i únicament forma part d’un registre de propietat particular de tipus comercial”, deia l’últim, de 2016. “El tal Corbera és el pitjor que hi ha”, admet el portaveu d’AyurVida. Quan se li demana per què publiciten algú que es forma en una pseudoteràpia que consideren perillosa, contesta: “Ella es dedica al craniosacral”. Afegeix que amb la bioneuroemoció no hi treballen perquè tenen amics que han anat a la consulta de Corbera “i els ha anat fatal”.

El psiquiatre de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, el doctor Miguel Ruiz Flores, reconeix que molts d’aquests terapeutes aficionats poden actuar “amb bona voluntat” i que en alguns casos fins i tot “poden arribar a ajudar”, però alerta que no hi ha cap col·legi oficial que pugui controlar ni supervisar les pseudoteràpies. I afegeix: “Si vull que em construeixin una casa, per exemple, no vull algú amb bona voluntat, vull algú que sàpiga fer-ho”.

stats