SOCIETAT
Societat 18/10/2019

Eivissa afronta el repte de tractar de manera conjunta addiccions i trastorn mental

Moltes de les persones amb patologia dual es troben en la indigència a la pitiüsa major

Inma Saranova
4 min
Eivissa afronta el repte de tractar de manera conjunta addiccions i trastorn mental

EivissaUna de cada quatre persones de les Illes patirà algun tipus de trastorn mental al llarg de la seva vida, segons les dades que l’Oficina de Salut Mental de les Illes Balears va fer públiques el 10 d’octubre, Dia mundial de la salut mental. L’informe apuntava que a Eivissa i Formentera són 20.000 les persones diagnosticades amb alguna mena de problema de salut mental, de les quals es desconeix quantes tenen també un problema d’addicció a substàncies estupefaents. No obstant això, la directora gerent de l’Àrea de Salut d’Eivissa i Formentera, Carmen Santos, assegura que aquesta combinació és “una de les patologies psiquiàtriques prevalents a Eivissa i Formentera “.

La coexistència en un mateix pacient d’una dependència a una o més substàncies juntament amb un altre trastorn psiquiàtric es coneix com a patologia dual. En aquestes circumstàncies, l’associació de les dues patologies repercuteix negativament en el pronòstic de la persona diagnosticada. Per aquest motiu, l’estiu passat es va posar en marxa a l’hospital Can Misses la primera Unitat de Patologia Dual (UPD) de les Illes Balears.

La consellera de Salut i Consum de Balears, Patricia Gómez, va visitar a principis d’octubre Can Misses amb l’objectiu de trobar-se amb els professionals de la UPD, una iniciativa pionera que ha permès als pacients de la pitiüsa major amb trastorn mental i addiccions disposar del primer hospital de dia de l’Arxipèlag dedicat a aquestes patologies. Però, malgrat l’elevada incidència de la patologia dual, només hi ha vuit places disponibles.

La UPD d’Eivissa va començar a funcionar el 13 de juny i des de llavors s’hi han realitzat 362 consultes. Actualment, les places estan completes i els vuit usuaris reben un tractament de tres mesos, el qual consisteix a assistir a consultes grupals cada dia, a més de visites individuals amb psiquiatria. A més, des del 25 de juny, un especialista també es desplaça cada setmana a l’Hospital de Formentera, on ja s’han duit a terme 50 consultes.

El Servei de Psiquiatria de Can Misses ha incorporat els darrers mesos quatre professionals: el metge responsable de la unitat, Álvaro Palma, els psiquiatres Elvira Mateos i Borja Macías, i la psicòloga clínica, María Vázquez Costa. Malgrat això, des de Conselleria reconeixen que la plantilla continua sent inferior al que es necessita a causa de diverses baixes que no han estat cobertes.

En qualsevol cas, els professionals sanitaris que treballen actualment a l’àrea de psiquiatria doblen esforços per afrontar amb garanties l’elevada demanda de serveis. És el cas del responsable de la UPD, el psiquiatre especialista en addiccions Álvaro Palma, qui recorda que l’Associació Mundial de Psiquiatria és la responsable del concepte patologia dual, amb el qual es vol englobar les persones que, a més d’un trastorn mental, presenten un consum problemàtic de substàncies addictives.

En el cas d’Eivissa, tal com ja va explicar l’ARA Balears, moltes persones amb patologia dual es troben en una situació d’indigència. El juny d’enguany eren al voltant de 200 les persones sense llar comptades a Vila. Moltes d’elles pateixen trastorns mentals i addiccions tal com reconeixia el col·lectiu La veu dels que ningú vol escoltar, dedicat a l’atenció de les persones sense sostre.

Álvaro Palma indica que l’exclusió social predisposa a l’abús de substàncies i que els problemes mentals dificulten la inclusió d’aquestes persones. “Això és una tragèdia, perquè són persones amb una situació social que agreuja la patologia”, diu Palma. Així, un dels objectius de la UPD és dissenyar un recurs de salut mitjançant el qual les persones amb aquest perfil puguin arribar a integrar-se en el sistema social.

“Hem tingut casos d’usuaris que han arribat a aquest servei i que estaven en una situació d’exclusió. Però és cert que és més difícil que les persones d’aquest perfil arribin a la unitat, perquè no solen conèixer els recursos que tenen a la seva disposició i perquè, en general, la seva simptomatologia és molt més greu”, adverteix Palma. A més, cal emfatitzar un altre problema: la reticència que genera entre els afectats per aquestes patologies la idea d’inserir-se en un sistema que els ha expulsats prèviament.

Pel que fa al perfil dels usuaris que han fet ús del servei de la UPD, Palma assegura que és molt heterogeni, tot i que es tracta d’usuaris d’escala econòmica més baixa que els de centres privats, perquè la unitat està inclosa en el servei públic de salut. En qualsevol cas, “el nivell socioeconòmic influeix en aquesta mena de problemàtiques, ja que les persones amb menys recursos presenten símptomes més greus causats de vegades per majors nivells d’estrès”, diu el responsable.

La perspectiva de gènere també entra en joc en aquesta problemàtica. To i que la unitat encara no pot donar dades disgregades a Eivissa perquè el nombre de persones ateses no és representatiu, cal recordar que l’Organització Mundial de la Salut adverteix que una de cada tres persones amb patologia dual és una dona, però només una persona de cada cinc pacients en tractament és dona. “Hi ha una gran proporció de dones que té més dificultat que els homes per accedir als tractaments”, indica Palma. Per aquest motiu, a la UPD s’estan sumant esforços per garantir tractaments adequats a les dones pitiüses que ho necessiten.

stats