Societat 21/08/2013

Els EUA presentaran càrrecs contra els bancs possibles responsables de la crisi

El secretari de Justícia nord-americà assegura que "qualsevol que hagi infligit danys als nostres mercats financers no ha de creure que està fora de perill"

Efe
2 min

WashingtonEl secretari de Justícia dels Estats Units, Eric Holder, va assegurar dimarts que el seu departament està a punt de prendre una decisió per presentar càrrecs sobre la base de diverses proves que involucren grans empreses financeres, ja que la seva activitat podria haver derivat en la crisi econòmica del 2008.

"El meu missatge és que qualsevol que hagi infligit danys als nostres mercats financers no ha de creure que està fora de perill a causa del pas del temps. Si alguna persona o alguna institució bancària ho espera, que no s'ho pensi", afirma Holder en una entrevista al diari 'The Wall Street Journal'.

Holder i l'administració d'Obama s'han enfrontat a creixents crítiques, sobretot per part de demòcrates, per no haver presentat càrrecs penals contra els executius d'alt nivell que es van veure implicats en la crisi del 2008.

El fiscal general nord-americà es nega a discutir detalls i a dir quan s'anunciaran aquests casos, però indica que els seus plans d'abandonar el seu lloc abans que conclogui la legislatura no afectaran aquestes decisions. Holder no especifica tampoc si la presentació de càrrecs contra alguna d'aquestes grans empreses financeres seria civil o penal.

En els últims dies, diversos mitjans han indicat que el govern federal està duent a terme més processos contra els possibles abusos de les asseguradores hipotecàries.

El creixement explosiu d'aquest negoci va ajudar a alimentar la bombolla immobiliària, la qual cosa va portar a una crisi de crèdit quan la bombolla va esclatar i les institucions financeres van haver de quedar-se amb accions, el valor de les quals s'havia enfonsat.

A principis d'aquest any, el departament de Justícia va demandar Standard & Poor's i la seva filial McGraw Hill Financial Inc. per les seves qualificacions de bons hipotecaris, i va argumentar que l'empresa va enganyar els inversors, tot i que la companyia ha negat els càrrecs.

Els Estats Units també han presentat, recentment, càrrecs penals contra dos exinversionistes de JP Morgan Chase, i els acusa d'haver falsejat les pèrdues en una sèrie de males inversions que finalment van costar al banc més de sis milions de dòlars l'any passat.

stats