ETA reconeix que la darrera acció armada fou a la plaça Major de Palma

L'organització terrorista assumeix en el darrer informe intern 2.606 accions armades amb 774 víctimes mortals

ETA ha assumit en el darrer informe intern que la seva darrera acció armada va tenir lloc a Palma. En concret, admet que "el 9 d'agost a les 18 h va fer esclatar el darrer artefacte explosiu a les galeries de la plaça Major de Mallorca". El document, presentat com un informe de la seva activitat, data de l'abril, un mes abans d'anunciar la seva dissolució el 9 de maig, i aquesta setmana el diari basc 'Gara' n'ha publicat un resum.

El text recull la versió que defensa l'organització terrorista sobre el conjunt d'accions armades realitzades durant els 60 anys d'activitat, des del 1958 fins al 2018. Així, ETA certifica que havia assumit 2.604 accions armades amb 758 víctimes mortals, però, a més, reconeix dos atemptats més que en el seu dia no va reivindicar. Un és la mort de tres persones a Tolosa l'any 1981 i l'altre, l'explosió a una cafeteria del carrer Correo de Madrid l'any 1974, que va provocar la mort de tretze persones.

Amb tot, la xifra de víctimes mortals reconeguda per ETA és de 774, mentre que el Ministeri de l'Interior sosté que el nombre és de 853 i la Fundació de Víctimes del Terrorisme defensa que és de 829.

En l'informe, a més de reconèixer que la darrera bomba va esclatar a la plaça Major de Palma, que confon amb "la plaça Major de Mallorca", ETA també admet l'autoria de la bomba col·locada a un cotxe de la Guàrdia Civil de Calvià, ja reivindicada en el seu moment. Així mateix, presenta un resum de totes les accions, començant per la primera bomba que va ser atribuïda a ETA l'octubre de 1959 al govern civil de Vitòria.

Amb aquest darrer 'zu tabe ', o informe intern, ETA deixa per escrit que va cometre 365 atemptats contra la Guàrdia Civil i que va matar 186 efectius. Explica que va organitzar 215 accions contra cossos policials espanyols, que matà 139 agents i que en 147 accions contra l'Exèrcit espanyol varen morir 101 militars, a més d'onze funcionaris civils de l'Armada.

EDICIÓ PAPER 17/03/2019

Consultar aquesta edició en PDF