ERC demana al govern espanyol si creu necessari ampliar l'aeroport de Palma

Les diputades d'Unides Podem a les Balears també han formulat un seguit de preguntes sobre les obres que Aena vol fer a Son Sant Joan

Esquerra Republicana de Catalunya (ERC) ha demanat al govern espanyol si considera necessari ampliar l'aeroport de Palma en un seguit de preguntes registrades sobre les obres que Aena vol fer. La diputada republicana Marta Rosique ha sol·licitat les respostes per escrit i ha explicat a les xarxes socials que "trobaran el nostre rebuig absolut", referint-se a les actuacions que vol fer l'empresa a Son Sant Joan. "Si s'omplen la boca parlant d'ecologisme que ho demostrin" evitant l'ampliació, ha assegurat Rosique.

Les diputades d'Unides Podem al Congrés per les Balears, Antònia Jover i Lucía Muñoz, juntament amb el diputat Juantxo López de Uralde, també han registrat preguntes sobre si cal fer aquestes actuacions a l'aeroport i han recordat que continuen en contra de qualsevol ampliació. A més, han demanat la cogestió dels aeroports i ports de les Illes.

En l'escrit presentat al Congrés per ERC, es diu que la societat balear fa anys que pateix les "conseqüències negatives de la turistificació massiva", i hi afegeix que les obres que vol fer Aena tenen com a objectiu final augmentar l'arribada de turistes. A més, el text diu que aquesta ampliació "xoca" amb l'agenda 2030 i els reptes climàtics que l'executiu espanyol es va fixar.

Els republicans també citen el Codi Ètic Mundial per al Turisme, on es diu que les autoritats públiques estatals, regionals i locals afavoriran i incentivaran totes les modalitats de desenvolupament turístic que permetin estalviar recursos naturals escassos com l'aigua i l'energia.

Cal recordar, però, que, segons varen explicar fonts d'Aena a l'ARA Balears, les obres projectades no suposaran "en cap cas" un increment de l'arribada d'avions a Mallorca. Actualment, i des del 2001, la capacitat està fixada en 33 arribades i 34 sortides amb un màxim de 66 operacions cada hora, com expliquen les fonts consultades. Segons indiquen des de l’empresa pública, això "és el que realment determina quants avions arriben a l'illa".

Malgrat tot, cal recordar que l’Ajuntament de Palma es va posicionar en contra de qualsevol ampliació. La regidora de Model de Ciutat, Habitatge Digne i Sostenibilitat, Neus Truyol, va rebutjar que s’incrementi l’activitat aèria i va demanar que l’aeroport tanqui durant la nit.

Aena promet que les obres a l’aeroport no duran més avions

EDICIÓ PAPER 28/03/2020

Consultar aquesta edició en PDF