Societat 02/02/2018

Medi Ambient i Endesa col·laboren per disminuir l'electrocució d’aus

Les primeres intervencions del 2018 es faran a Felanitx, Alaró, Porreres i Eivissa

Ara Balears
2 min
ENDESA i Medi Ambient col·laboren per disminuir l'electrocució d’aus

PalmaL’electrocució d’aus en determinats tipus de suports elèctrics continua sent un factor de mortalitat preocupant per a les grans espècies d’aus. La major part de línies elèctriques es varen implantar sobre el territori sense que aquest problema fos conegut i, per tant, hi ha centenars de punts perillosos per a les aus, que necessiten ser aïllats o modificats tècnicament per reduir aquest impacte. Actualment, la normativa obliga a dissenyar les noves infraestructures de manera que no suposin cap risc per a la fauna.

Per tal de disminuir el problema de les línies elèctriques existents, des de l’any 2004 la Conselleria de Medi Ambient col·labora amb Endesa mitjançant un conveni específic pel qual el Govern determina les prioritats de correcció i l’empresa reforma els punts perillosos perquè deixin de ser-ho, amb una inversió del 50 % per cada part. Una comissió tècnica presidida pel director general d’Espais Naturals i Biodiversitat, Miquel Mir, assegura la coordinació de les tasques. La comissió s’ha reunit recentment a la seu de la Conselleria, reunió a la qual també han assistit tècniques del projecte Aquila-LIFE, que dona continuïtat a la recuperació de l’àguila coabarrada a Mallorca.

La comissió ha constatat que s’han esmenat tots els punts en els quals s’havia programat intervenir l’any 2017, 41 en total. En la mateixa reunió s’han fixat les prioritats per a l’any 2018. Cal destacar que el 2017 l’aportació d’Endesa ha estat d’aproximadament 125.000 €, que s’han destinat a corregir les línies elèctriques. Per la seva banda, la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca manté un esforç continuat en relació amb aquest problema. Actualment és especialment intens l’esforç dels agents de medi ambient per elaborar l’inventari de punts perillosos i establir prioritats d’intervenció.

stats